Valorificarea surselor energiei regenerabile este permanent o prioritate pentru Guvern și Ministerul Economiei, deoarece noi înțelegem cât este de important ca într-o țară, unde nu avem energie, să promovăm și implementăm aceste surse de energie sustenabilă. Declarația a fost făcută astăzi de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, în cadrul ceremoniei de lansare a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova, care se va desfășura în perioada 13 – 19 iunie 2016.
În opinia viceministrului Valeriu Triboi, Săptămâna Europeană a Energiei Durabileîn Republica Moldova va imprima un nou impuls în dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova, pentru că reducând consumul şi diversificând sursele de energie vom deveni mai competitivi economic, mai protejați social şi mai durabili din perspectiva de mediu.
„Valorificarea surselor energiei regenerabile este permanent o prioritate pentru Guvern și Ministerul Economiei, deoarece noi înțelegem cât este de important ca într-o țară, unde nu avem energie, să promovăm și implementăm aceste surse de energie sustenabilă. Ne punem ca scop ca în anul 2020 să avem 17% de energie sustenabilă din tot consumul de energie. Tot ce se face este spre binele cetățenilor Republicii Moldova, care vrem să achite facturi mai mici la energia consumată”, a menționat Valeriu Triboi.
La rândul său, Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a specificat că acest eveniment, marcat pentru a treia oară în țara noastră, este un bun prilej nu doar a face o retrospectivă a obiectivelor realizate în direcția respectivă pe parcursul ultimilor ani, dar și o posibilitate de identificare a unor noi idei de energie sustenabilă, care ulterior vor putea deveni accesibile pentru societate.
„Un lucru important pentru cetățenii Republicii Moldova este ca această energie sustenabilă să fie accesibilă. Sunt bucuros să scot în evidență anumite lucruri pozitive și bune. După numeroase discuții, în sfârșit Parlamentul a adoptat Legea cu privire la energia sustenabilă și odată ce deja există, este timpul și să o implementăm. Acest lucru a fost menționat și în concluziile Consiliului Europei și a Foii de parcurs”, a specificat diplomatul european.
Pe parcursul acestei săptămâni, toți adepții energiei verzi sunt așteptați în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, unde vor avea acces liber la conferințe, discuții publice, energy quiz-uri, expoziții de tehnologii eco, etc.
Săptămâna Europeană a Energiei Durabile a fost lansată în 2006, ca o inițiativă a Comisiei Europene, care adună sute de organizații și persoane fizice din Europa, cu scopul de a răspândi cele mai bune practici, de a inspira prin idei inovatoare pentru a contribui la atingerea obiectivelor UE 2020 – privind clima și energia, privind emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energiei, precum și sursele de energie regenerabilă.
Elena Ivanov