Azi, Directorul General adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Toma, a susţinut un briefing de presă privind calitatea produselor lactate.
Ion Toma a atras atenţia asupra faptului că plasarea pe piaţă a produselor lactate e divizată în 2 segmente: sănătatea animalelor şi colectarea şi procesarea produselor lactate. Inofensivitatea materiei prime depinde primordial de sănătatea animalelor şi respectarea regulilor sanitar-veterinare în procesul de colectare şi procesare a laptelui. În acest sens, sunt efectuate teste de laborator în conformitate cu Programul naţional privind sănătatea animalelor. În R. Moldova sunt circa 100 de ferme, cuun număr aproximativ de 150.000 de animale şi 23 de întreprinderi de procesare a laptelui.
Conformitatea produselor lactate se efectuează atât de către producător prin sistemul intern de control al calităţii, precum şi în cadrul Controlui oficial de stat, pentru a determina respectarea normelor privind etichetarea produselor şi corespunderea acestora cu componenţa produsului. ANSA asigură în totalitate supravegherea domeniului de fabricare a produselor lactate.
Ion Toma a ţinut să menţioneze că responsabil de calitatea produselor lactate este în primul rând producătorul, acesta fiind obligat să se conformeze cerinţelor normative privind procesarea materiei prime şi plasarea pe piaţă a produselor finite, stipulate în Hotărîrea de Guvern nr. 611 din 05.07.2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Lapte şi produse lactate”.
R. Moldova exportă produse lactate cum ar fi brânzeturi, unt şi ingheţată în ţări precum Rusia, Ucraina, Kazahstan şi, respectiv, în unele ţări arabe. Dat fiind faptul că importul depăşeste exportul, a fost emisă Hotărîrea Guvernului din 06.05.2016 privind introducerea măsurilor comerciale de protejare a pieţei interne a Moldovei. Astfel, importul de lapte condensat şi frişcă cu adaos de zahăr a fost limitat la 1 mie de tone; chefir, iaurt şi smîntînă – 1 mie de tone; unt, îngheţată, caşcaval şi brînză – 750 de tone. Depăşirea acestor cote se va impozita cu 10-20%, iar cotele nu vizează importul de lapte în vrac şi lapte praf.
În încheiere, Ion Toma a precizat că ANSA colaborează cu experţii internaţionali în domeniul siguranţei alimentelor pentru a racordarea produselor lactate la cerinţele UE pentru a fi exportate şi în ţările europene, iar în acest sens R. Moldova trebuie să întreprindă o monitorizare complexă a întregului circuit, pornind de la sănătatea animalelor şi până la plasarea produsului finit pe piaţă.
Diana Munteanu