Defrișarea ilegală a fâșiilor forestiere – una din cele mai frecvente încălcări ale regimului zonei de frontieră, în anul 2014 au fost înregistrate 25 de cazuri cu implicarea a 54 de persoane.
Cel mai recent caz și de rezonanță pentru anul curent a fost înregistrat de echipa mobilă a Direcției regionale SUD. Pe traseul Vulcănești – Cuza –Vodă, polițiștii de frontieră au stopat pentru verificări un autocamion de model Gaz 53, care se deplasa dinspre linia frontierei de stat. Autocamionul era încărcat cu arbori tăiați, de diferite specii – ștejar, arțar, frasin. La solicitarea de a prezenta actele pentru lemnele transportate, conducătorul auto, un moldovean de 36 de ani, a declarat că nu le deține, ba mai mult, acestuia îi lipseau și documentele pentru unitatea de transport. Acesta a recunoscut că lemnele au fost defrișate de pe fâșia forestieră, proximă liniei frontierei de stat.
Mijlocul de transport și lemnele au fost reținute, cazul a fost transmis, conform competențelor, Inspectoratului de Poliție Vulcănești.
Este de menționat faptul că, în anul curent, numărul cazurilor de tăiere ilegală a pădurilor în zona de frontieră este în descreștere, anul trecut fiind înregistrate 32 de cazuri, în care figurau 56 de persoane. Pentru a preveni și zădărnici astfel de încălcări, polițiștii de frontieră au intensificat colaborarea cu organele administrației locale, dar și cu reprezentanții Agenției Moldsilva, subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Ecologic de Stat, Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.
Poliția de Frontieră amintește unele recomandări, care vor facilita accesul persoanelor în zona de frontieră.
Mai întâi de toate, trebuie de menţionat că, orice intrare, trecere a persoanelor şi mijloacelor de transport în zona de frontieră se efectuează numai în coordonare cu reprezentanţii Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Accesul în zona de frontieră se autorizează în baza unui permis eliberat în subdiviziunile teritoriale ale instituției, de către polițiștii de frontieră. Permisul nu este necesar pentru persoanele care locuiesc permanent în zona de frontieră, care călătoresc pe drumurile ce traversează zona de frontieră, precum şi angajaţilor autorităţilor publice care activează pe teritoriu. În zona de responsabilitate, desfăşurarea activităţilor economice şi de altă natură de către persoanele fizice sau juridice, nu trebuie să dăuneze sănătăţii populaţiei, securităţii Republicii Moldova şi statelor vecine, cât și să împiedice întreţinerea şi supravegherea frontierei de stat.
Pescuitul este permis pe timp de zi până la frontiera de stat, iar pe timp de noapte la cel puţin 500 m faţă de graniță. Vânătoarea de-a lungul frontierei, pe segmentul de 500 m de la linia frontierei spre interior, este interzisă. Până la această limită vânătoarea este permisă doar în perioada luminoasă și cu avizarea prealabilă. La fel, tragerea cu arma şi urmărirea animalelor peste graniță sunt interzise. Lucrările de prospectare şi exploatare a subsolului se efectuează doar cu avizarea prealabilă a Poliţiei de Frontieră, la o distanţă de cel puţin 20 m de la frontiera de stat.
În această ordine de idei, Departamentul Poliţiei de Frontieră din cadrul MAI face apel către toți doritorii de a se afla în zona de frontieră ca aceștia să manifeste o atitudine conştiincioasă faţă de regulile existente la frontieră.
Dina Roşca