Minune mare la biserica cu hramul „Tuturor Sfinților” din satul Pîrjota, raionul Rîșcani. O melodie plină de mister, apărută din senin, a trezit multe semne de întrebare în rândul enoriașilor, care susțin că au devenit martorii unei minuni Dumnzeiești.
Potrivit acestora, totul s-a întâmplat acum trei săptămâni, în timpul unei vecernii.
„S-a întâmplat acum trei săptămâni în timpul unei vecernii, când în biserică erau aproape 50 de oameni. Am auzit un cântec, după care preotul s-a pornit spre ușa altarului. Când a ajuns acolo muzica s-a oprit. Așa a continuat de trei ori”.
„Părintele aducea aminte oamenilor despre păcate. La un moment dat s-a auzit o melodie foarte frumoasă, o voce de bărbat. A cântat 2-3 minute și s-a oprit. Părintele a mers la ușa altarului și a verificat. Acolo nu se auzea nimic. Peste 5-7 minute s-a auzit a doua oară și a durat la fel 2-3 minute. Deja când a cântat a treia oară am înțeles că vine din difuzor”.
Parohul bisericii, Marcel Bârgău, care slujește aici deja de 16 ani, spune că la început a crezut că este vorba despre sunetul unui telefon. Mai apoi, a înțeles că totul vine din difuzorul unui aparat muzical aproape defect, care este utilizat uneori doar pentru amplificarea sunetului.
„Sunetul venea de la acele două difuzoare care sunt conectate la centrul muzical. Era o cântare bisericească bizantină într-o limbă străină”.
Nu este pentru prima oară când în biserica hramul „Tuturor Sfinților” se întâmplă minuni. Preotul spune că acum aproape 6 ani, un alt fenomen a uimit întregul sat.
„La sărbătoare de Bobotează am rugat pe cineva să facă niște fotografii. După ce am imprimat pozele a apărut un fenomen, un nor alb, chipul unui om”.
Minunile însă nu se opresc aici. Acum 14 ani, enoriașii au fost martorii unui alt fenomen inexplicabil.
„În timpul slujbei, de sus a căzut parcă un scântei luminos. A căzut drept pe pristol. Noi ne-am speriat și am chemat părintele”.
În timp ce enoriașii cred cu desăvârșire că au fost martorii unor minuni Dumnezeiești, profesorul Arefa Hîrbu de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, susține că este vorba despre mișcarea maselor de aer, care pur și simplu au fost amplificate de obiectul audio în cauză.
„Aceasta poate avea loc datorită mișcării maselor de aer. Adică era vânt în ziua respectivă și nu cu viteză constantă, dar pulsantă. Asta crează careva oscilații ale aerului ce provoacă sunete. Aceste sunete ritmice provoacă senzația unei melodii, auzită la difuzor. Comprimându-se, masele de aer provoacă unde sonore, care fiind amplificate de amplificatorul care era conectat, au dat sunetul respectiv în difuzoare. Evident că aerul era uscat. Dacă era un aer umed, acestea erau atenuate și nu apăreau la difuzor”.
Preotul s-a adresat deja autorităților bisericești locale și speră că de această dată li se va da crezare.
Sursa: btv.md