Târgul Național al Firmelor de exercițiu din instituțiile de învățământ profesional tehnic, ajuns la cea de-a IX ediție, a avut loc joi, 07 aprilie, în incinta Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău. La eveniment au participat peste 44 de Firme de exercițiu din 17 instituții de învățământ profesional tehnic, potrivit unui comunicat de presă.
Participanții la competiție au desfășurat tranzacții financiare virtuale ale firmelor, încasări periodice, depuneri în cont și concursuri pe diverse categorii.
La ceremonia oficială de deschidere a Târgului au participat Chirică Lazăr, directorul Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, Doina Soltan, consultant superior în cadrul Ministerului Educației, Nadja Vetters, coordonator educațional în cadrul KulturKontakt Austria. Reprezentantul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Rodica Reșitca, șef Direcția știință, formare profesională și extensiune rurală, în discursul său, a menționat despre importanța modelului de educație antreprenorială în cadrul firmei de exercițiu, despre impactul activităților practice simulate asupra orientării mai bune pentru piața muncii și cariera profesională de viitor a elevilor.
În urma desfășurării concursurilor, firmele de exercițiu din cadrul colegiilor agricole au obținut următoarele rezultate:
Categoria Cel mai bun catalog: locul I – firma ,,Etalon-Wine”, Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău; mențiune – firma ,,Sea Snacks”, Colegiul Agroindustrial din Rîșcani, firmele ,,Cataleya” și ,,Hand-Art”, Colegiul Agroindustrial din Ungheni;
Categoria Cel mai bun promouter: locul II – firma ,,Milk-City”, Colegiul de Zootehnie și Medicină Veterinară din Brătușeni; mențiune – firma ,,Cataleya”, Colegiul Agroindustrial din Ungheni;
Categoria Cea mai bună prezentare ,,Salvați planeta!”: locul III – firma ,,Etalon-Wine”, Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău; mențiune – firma ,,Bio Plant”, Colegiul Agroindustrial din Rîșcani;
Categoria Cea mai reprezentativă mascotă: mențiuni – firmele ,,Etalon-Wine”, Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, ,,Sea Snacks”, Colegiul Agroindustrial din Rîșcani.
Firmele câștigătoare au fost decernate cu Diplome de Onoare din partea Centralei Firmelor de Exercițiu și cadouri din partea sponsorului S.R.L. ,,Art-ProEco”, marca Ronți.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este un partener necondiționat al proiectului, în cadrul căruia participă cele 8 colegii agricole cu 10 firme de exercițiu din diverse domenii de activitate.
Notă: Conceptul Firmei de exercițiu este rezultatul proiectului EcoNet, implementat de KulturKontakt Austria, Finanțatorul de bază fiind Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).
Scopul Firmei de Exercițiu este crearea întreprinderilor, piețelor de desfacere, serviciilor și produselor virtuale de către elevi în cadrul instituțiilor de învățământ. Simularea realităților economice în activitatea firmelor de exercițiu sprijină creativitatea elevilor, responsabilitatea antreprenorială, munca în echipă. Aceste calificări-cheie sunt relevante pentru viitorii specialiști, făcând mai accesibilă angajarea în câmpul muncii.
Proiectul a apărut în Republica Moldova în anul 2005, începutul implementării fiind în 2006 prin desfășurarea de seminare de formare a profesorilor și managerilor în trei colegii pilot. La moment rețeaua de instituții de învățământ participante s-a extins până la 18, având fiecare instituție în activitate câte 1-3 firme.
Relevanța Firmelor de exercițiu în 10 ani de activitate are un șir de beneficii pentru instituții, elevi și profesorii-coordonatori: este un nou model de instruire practică, se dezvoltă abilitățile practice; se diversifică formele și metodele de instruire, se aplică învățământul interactiv; se promovează spiritul de colaborare; se creează noi relații interinstituționale; se creează o rețea de parteneriat între profesori și elevi.
Diana Munteanu