Iarna în anul curent a fost de scurtă durată şi mai caldă, comparativ cu alţi ani. În aceste condiţii, majoritatea dăunătorilor şi bolilor au hibernat foarte bine.
Spre exemplu, ploşniţa cerealelor a hibernat în medie 75,4% indivizi viabili, iar în unele raioane (Rezina, leova, Cantemir, Cahul şi Ceadâr-Lunga) – sută la sută.
În livezi peste 80% au hibernat acarienii (roşu şi brun la pomi)viespea seminţelor de prun, viermele merelor, musca cireşelor, păduchele din San Jose. Începând cu faza fenologică a mărului „umflarea mugurilor” a început năpârlirea larvelor păduchelui de San Jose, ceea ce face ca dăunătorul să fie mai sensibil la acţiunea pesticidelor. Prin urmare, în livezile populate de acest dăunător, în faza „urechiuşi” se recomandă efectuarea tratamentelor chimice cu unul dintre insecticidele omologate, conform Registrului de Stat.
De asemenea, în livezi va continua popularea pomilor cu gărgăriţe, mai nocivă fiind gărgăriţa florilor. A început eclozarea larvelor păduchilor, la păr – a larvelor puricelui melifer, hrănirea larvelor hibernante a moliilor livezilor, iar împotriva acestor dăunători este necesară efectuarea tratamentelor cu insecticide. Totodată, în livezi se află o cantitate însemnată de agenţi patogeni ai rapănului, făinării, filostictozei, bacteriozei, citosporozei, iar în livezile sîmburoase – cele ale moniliozei, clasterosporiozei, cocomicozei, la piersic beşicarea frunzelor, împotriva cărora nu trebuie ratate tratamentele cu fungicide.
Pînă la înflorire, în livezile de cais, piersic şi plantaţii tinere de toate culturile sâmburoase, în primul rînd amplasate pe panta de sud şi sud-est, trebuie efectuat văruitul tulpinelor şi ramurilor principale cu lapte de var de 20%, cu adăugarea a 3-4% sulfat de cupru, fapt care va diminuna acţiunea negativă a oscilărilor bruşte de temperatură diurnă ale aerului pe coajă şi lemn.
Tăiatul, tratarea pomilor şi eliminarea sursei de infecţie trebuie finalizate pînă la începutul înfloririi pomilor.
În scopul evitării afectării timpurii de rapăn, precum şi în scop profilactic împotriva bolilor bacteriene, primul tratament se va efectua în felul următor:
- În livezile de măr se va efectua la faza „urechiuşi”, utilizând unul dintre fungicidele pe bază de cupru;
- La păr şi gutui în fenofaza „conul verde” împotriva complexului de boli vor fi aplicate preparate cuprice;
- La grânele de toamnă continuă hrănirea larvelor gîndacului ghebos, împotriva cărora pînă la finele lunii aprilie trebuie continuate tratamentele;
Pentru culturile de primăvară (rapiţa, mazăre, grâu, orz, porumb, sfeclă, floarea-soarelui), trebuie continuate lucrările de tratare a materialului semincer, atât cu insecticide, cât şi fungicide.
La rapiţa de toamnă va continua hrănirea larvelor gărgăriţei tulpinelor, gândacului roşu a rapiţei şi a puricilor, iar odată cu începutul butonizării va începe popularea degândacul lucios. Împotriva complexului de dăunători şi boli se vor efectua tratamente de corecţie cu produse de uz fitosanitar, omologate la cultură.
În sere şi răsadniţe se va efectua un şir de măsuri pentru întreţinerea plantelor în stare satisfăcătoare.
Pentru a afla mai multe informaţii despre dezvoltarea bolilor şi dăunătorilor, precum şi a produselor omologate la anumite culturi, luaţi legătura cu inspectorii Direcţiilor raionale pentru Siguranţa Alimentelor.