Moldova va putea exporta până la 40,000 tone de mere în stare proaspătă, 10,000 tone de struguri de masă în stare proaspătă și 10,000 de prune în stare proaspătă în Uniunea Europeană, fără plata taxelor vamale, ca urmare a votului exprimat săptămâna curentă de Parlamentul European.
Membrii PE au adoptat decizia cu 551 de voturi pro, 67 de voturi împotrivă și 23 de voturi abținute.
”Importanța acestei reglementări trece dincolo de limitele cantitative pentru mere, struguri și prune. Ea servește drept exemplu de solidaritate în fața unei dificultăți: este o gură de aer proaspăt pentru un sector de importanță vitală a economiei Moldovei, care este afectată de interdicția irațională a Rusiei, la cum este și UE”, a declarat raportorul Sorin Moisa, reprezentantul României.
Rusia a introdus interdicția la producția agricolă din Moldova la 21 iulie 2014, ca răspuns politic la aprofundarea relațiilor economice și politice între UE și Republica Moldova. Acest fapt a afectat grav economia moldovenească, în condițiile în care Rusia a fost al doilea cel mai mare partener comercial (după UE), iar în sectorul horticol este angajată circa 10% din populația activă.
Comisia Europeană a reacționat cu propunerea de a oferi condiții concesionale la importul de fructe la apelul conducerii Republicii Moldova către UE pentru susținere. Măsura respectivă este un suplement la preferințele comerciale acordate Moldovei în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu UE, stabilite în Acordul de Asociere UE-RM, care a fost ratificat de Parlamentul European luna trecută.
Cota de import fără taxe vamale, care urmează a fi aprobată formal de către Consiliul de Miniștri al UE, este aplicabil retroactiv din august 2014 și va expira la sfârșitul anului 2015.