251 de persoane implicate în 164 de cazuri de nerespectare a regulilor de aflare în zona de frontieră și în punctele de trecere, au fost documentate de angajații Poliției de Frontieră de la începutul anului până în prezent. Încălcarea regimului, rămâne a fi cea mai frecventă ilegalitate la frontiera de stat, doar în ultimele 24 de ore, 10 persoane nu au ținut cont de regulile de aflare la frontieră.
Potrivit datelor deținute, în această perioadă s-au înregistrat 70 de cazuri de încălcare a regimului în punctele de trecere, dintre care 46 au fost consemnate la frontiera moldo-română, 14 – la frontieră cu Ucraina, iar la Aeroportul Internațional Chișinău – 10 cazuri. Cel mai des, temei de documentare a participanților la traficul transfrontalier a constituit nesupunerea față de cerințele legale impuse în punctele de trecere a frontierei de stat (staționare).
Referitor la încălcarea regulilor de aflare în zona de frontieră (în afara teritoriului punctelor de trecere) polițiștii de frontieră au sancționat contravențional 177 de persoane. Acestea fiind documentate, preponderent, pentru aflarea fără permis de acces în zona de frontieră, colectarea materialelor lemnoase și braconaj. Cu privire la ultima ilegalitate, inspectorii de frontieră au examinat în perioada de referință 16 cazuri de pescuit/vânat ilegal, în cadrul cărora au cercetat 37 de persoane și au ridicat peste 4500 metri de plasă. În corespundere cu prevederile Codului Contravențional, făptuitorilor li se întocmesc procese-verbale cu privire la contravenție prevăzut de art. 332, alin. (1) al Cod Contravențional al RM, care prezumă amendă în mărime de la 10 la 30 u.c.
Pentru a nu crea careva divergențe între atribuțiile polițiștiilor de frontieră cu doritorii de a se afla în zona de frontieră, reiterăm necesitatea deținerii de către aceștia a permisului de acces în zonă. Actul respectiv oferă titularului dreptul de a se afla în limita sectorului şi în perioada indicată în permis, precum şi dreptul de a desfăşura activităţile înscrise în permis. Permisul de acces în zona de frontieră poate fi obţinut la Departamentul Poliţiei de Frontierăal MAI sau la subdiviziunile teritoriale (Sectoarele Poliţiei de Frontieră), prin prezentarea a unui set de documente în conformitate cu Legea nr.215 cu privire la frontiera de stat.
Notă: Angajații Poliţiei de Frontieră, pe parcursul anului 2015, au înregistrat 652 de cazuri de încălcare a regimului în zona de frontieră cu implicarea a 1132 de persoane, cele mai frecvente cazuri raportându-se la lipsa permiselor de acces în zona de frontieră, practicarea activităților gospodărești fără înștiințare prealabilă, urmate de braconaj.