Aflat într-o vizită de lucru în raionul Rezina, dl Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a avut o întâlnire cu agenți economici din domeniul construcțiilor, șefi ai serviciilor desconcentrate în teritoriu, care în activitate au tangență cu sfera respectivă, șefii secțiilor și direcțiilor Consiliului raional etc.
În cadrul vizitei, Zolotcov a vorbit despre cadrul legislativ adoptat deja în domeniu (cum ar fi Legea cu privire la locuințe), dar și despre proiectele mai multor acte normative. O altă lege adoptată în domeniu este cea cu privire la performanța energetică a clădirilor – ”e nouă pentru Republica Moldova și prevede ca toate casele construite după anul 1996, expuse spre vânzare sau dare în locațiune, trebuie să dispună de un certificat de eficiență energetică.
În proces de lucru se află și Codul urbanismului și construcțiilor, pe moment prezentat Guvernului și care, în timpul cel mai apropiat, după abrobare de către Executivul țării, urmează să fie supus aceleiași proceduri și în Parlament. Dl viceministru a vorbit despre unele prevederi noi conținute în acest document, menționând că ”până în anul 2020 trebuie să trecem la normativele europene”. O adevărată problemă constituie lipsa planurilor urbanistice generale ale localităților din țară. La etapa actuală, dispun de ele circa 75% din localitățile urbane și 15% din cele rurale. Potrivit legislației, autoritățile publice locale trebuie să le elaboreze, dar nu au bani. Estimativ, spunea dl Zolotcov, elaborarea unui asemenea plan costă 20 de mii de euro. Ministerul este în căutare de fonduri în acest scop, posibil să le obțină, având astfel posibilitatea să ajute localitățile la elaborarea planurilor urbanistice generale.
Asistența a avut întrebări către dl Zolotcov, cum ar fi responsabilizarea locatarilor care lipsesc timp îndelungat din apartamente, provocând astfel incomodități vecinilor; lipsa unui tarif pentru întreținerea blocurilor multietajate; anexele construite neautorizat la blocurile locative etc.
Dl viceministru i-a îndemnat să vină cu propuneri în adresa ministerului în sensul îmbunătățirii stării de lucruri, dar și să impulsioneze procesul de creare a asociațiilor de locatari funcționale, foarte indicate, necesare și utile în soluționarea problemelor locatarilor.
Cât privește anexele la blocurile locative, construite neautorizat și care au diminuat rezistența clădirilor, dl viceministru a răspuns că se fac diferite propuneri în această privință, chiar până la mărirea amenzilor și demolarea construcțiilor care nu corespund normelor în construcții.
Agenții economici au vorbit despre necesitatea instruirii specialiștilor în domeniu, atestarea muncitorilor, ca să poarte răspundere pentru ceea ce fac și sunt salarizați. În prezent avem multe materiale de construcție noi și muncitorii trebuie să cunoască cum să efectueze lucrul calitativ. Dl Zolotcov a spus în context că dânșii, împreună cu patronatele și sindicatele din domeniu, au elaborat standardele ocupaționale, care până la sfârșitul anului vor fi aprobate. Însă, dacă este necesitate și agenții economici își doresc asta, la solictarea celor din teritoriu, ministerul este disponibil să organizeze, contra cost, cursuri de instruire pentru muncitorii în domeniul construcțiilor, cu atestarea lor ulterioară. Asistența a fost unanimă în faptul că țara are nevoie de un sistem unic de pregătire și reciclare a cadrelor muncitorești, notează www.consiliu.rezina.md.
Pe finalul întâlnirii, Președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, a mulțumit oaspetelui pentru prezență și dialogul constructiv, disponibilitatea de a răspunde la orice întrebare, menționând și activismul agenților economici prezenți: ”Cu cât mai mult vă veți implica în soluționarea problemelor din domeniu, cu atât va fi mai bine și pentru dumneavoastră, și pentru populație”.