Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, 17 martie, în prima lectură, cu unanimitate de voturi, Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii nr.66-XVI din 27.03.2008 privind protecția indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate, potrivit unui comunicat de presă.
Documentul a fost elaborat în scopul executării Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014 – 2016.
În esență, legea are ca efect ajustarea unor noțiuni existente la actele normative ale UE, precum și simplificarea procedurii de eliberare de către Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a certificatelor privind dreptul de utilizare a indicației geografice protejate (IGP), denumirii de origine protejate (DOP) și a specialităților tradiționale protejate (STG). Astfel, dreptul de utilizare a indicațiilor va fi obținut automat, odată cu obținerea autorizației de producător. A fost acordată o singură derogare, pentru vinurile și produsele vinicole. În acest sens, este admisă transformarea materiei prime în vin cu indicație geografică sau denumire de origine dincolo de aria geografică delimitată, cu condiția prescrierii în caietul de sarcini și obligativitatea înregistrării IGP și DOP în registrele AGEPI.
Legea privind protecția indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate va intra în vigoare după votarea în lectura a doua.
Precizăm că, până în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate două denumiri de origine: Ciumai şi Romaneşti, şi patru indicaţii geografice: Divin, Codru, Ştefan Vodă şi Valul lui Traian. În decembrie 2015, la AGEPI au fost depuse două cereri noi de înregistrare a unor indicaţii geografice: Dulceaţă din petale de trandafir Călăraşi şi Rachiu de caise de Nimoreni.
Diana Munteanu