Peste 200 de femei consiliere noi alese din 19 raioane au învățat, prin metode practice, cum să colecteze fonduri pentru inițiative locale sau raionale, care este succesul unui proiect, dar și cum pot fi evitate greșelile atunci când elaborează un astfel de document. Victoria Tămâlă, una dintre consilierele care a participat la seminarul de instruire „Rolul consilierelor în asigurarea unei bune și incluzive guvernări la nivel local”, e decisă acum să întreprindă toți pașii pentru scrierea unui proiect de succes de atragere a investițiilor în localitatea sa, potrivit unui comunicat de presă.
„Pe lângă faptul că acest seminar mi-a îmbogățit cunoștințele în domeniul egalității de gen, care este, de fapt, principiul drepturilor omului, mă simt totodată încurajată să încep lucrul la un proiect de finanțare pentru renovarea Casei de Cultură, fiind într-o stare deplorabilă”, mărturisește Victoria Tămâlă, consilieră în primăria satului Ferapontievca, UTA Găgăuzia.
Tatiana Nedova, de 63 de ani, fostă consilieră locală, acum directoarea muzeului din satul Tulia, raionul Vulcănești, a fost impresionată de acest seminar, întrucât „lectorii nu doar ne-au vorbit din cărți, dar ne-au împărtășit și din experiențele lor de viață. Și deși am în spate o carieră politică, iar unele lucruri îmi sunt cunoscute, simt totuși că am învățat o mulțime de lucruri noi și cum să devenim femei lidere”, a remarcat directoarea muzeului.
Fiecare seminar, cu o durată de trei zile, a culminat cu o vizită de studiu în comuna Budești, moderată de Nina Costiuc, primara comunei. Elena Tamasob, consilieră locală în primăria satului Tomai, a menționat că, grație seminarului, de acum înainte îi va fi mai ușor să rezolve problemele în cadrul consiliului local. „Vizita de studiu ne-a inspirat să facem doar lucruri frumoase la noi acasă, să dezvoltăm comunitatea în care trăim exact ca în comuna Budești. Mi-aș dori să văd oameni activi, care se implică în problemele comunitare și în Găgăuzia. Însă acum am idei noi de proiecte, care, sper eu, vor îmbunătăți viața oamenilor din satul Tomai”, a spus Elena.
Modulul întâi a programului de instruire pentru femeile consiliere s-a desfășurat în perioada noiembrie 2015 – martie 2016, iar din aprilie curent va fi dat startul celui de-al doilea modul de instruire. Fiecărei participante i-a fost decernată un certificat de absolvire a programului de instruire.
Seminarele de instruire au fost organizate de IDIS „Viitorul”, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică” și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Programul ONU „Femeile în politică” este implementat în perioada 2014-2016, de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”.
Elena Ivanov