În atenția producătorilor de fructe, care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export în 2014, în special a celor care au cultivat mere, prune și struguri și sunt în așteptarea transferului de compensații, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) aduce la cunoștință următoarele:
Pe parcursul anului 2015 au fost depuse cca 6000 de dosare în valoare de56 mil. lei de către producătorii de fructe și struguri (persoane fizice și juridice)care dețin în proprietate și/sau în folosință plantații pomicole de măr și/sau prun și/sau plantații viticole cu soiuri pentru vin pe rod, ce nu depășește fiecare 15 ha.Totodată, până la finele anului 2015 au fost achitate compensații pentru cca 3500de producători de fructe și struguri. Prin urmare, o parte din dosare au rămas în așteptarea achitării din motive tehnice, și anume că, începând cu 1 ianuarie 2016, sistemul bancar din Republica Moldova implementează codul IBAN (International Bank Account Number) la efectuarea transferurilor naționale.
În context, AIPA informează că toate achitările privind compensațiile pentru producătorii de fructe urmează a fi efectuate până la sfârșitul lunii martie.
Amintim, că în iulie 2015, a fost lansată componenta ”Compensații pentru Susținerea Vânzărilor” a proiectului MAC-P, care a venit să susțină producătorii de fructe și struguri afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export în 2014, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensații la fructele și strugurii destinați procesării. Valoarea componentei a fost de 12 milioane de dolari SUA. Conform Acordului eligibili pentru acordarea sprijinului financiar au fost producătorii de fructe și struguri, persoane fizice și juridice, care dețin în proprietate sau în folosință plantații pomicole de măr/prun sau plantații viticole ce nu depășește suprafața de 15 ha.
Elena Ivanov