Condiţiile climaterice au influenţat mult culturile agricole în anul curent, astfel încît vegetaţia acestora a început cu o lună mai devreme, informează MOLDPRES.
Din cauza temperaturilor ridicate, la culturile de toamnă s-au semnalat formarea frunzei a treia și înfrățirea. La culturile pomicole, preponderent în raioanele din sudul țării, s-a observat umflarea mugurilor (cu o lună mai devreme faţă de termenii obişnuiți). Temperatura minimă a solului la adîncimea de 5 cm și 10 cm pe parcursul săptămînii trecute a variat de la +3 pînă la +5 grade.
Directorul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Vasile Botnari, a subliniat că nu există nici un pericol pentru dezvoltarea plantelor, cu toate că au fost temperaturi mari.
„Un pericol îl constituie faptul că în multe locuri umiditatea este insuficientă, mai cu seamă pe versanţii de sus. Pentru a avea o recoltă mai mare, fermierii trebuie să efectueze la timp lucrările agrotehnice – curăţirea viţei de vie, a pomilor fructiferi, fertilizarea culturilor de toamnă şi pregătirea solului pentru cele de primăvară, precum sfecla de zahăr, grîul, soia, orzul etc.”, a menționat Vasile Botnari.
Potrivit savantului, întîrzierea efectuării acestor lucrări este periculoasă din cauza insuficienţei de umiditate în straturile adînci ale solului, iar umiditatea de la suprafaţă s-ar putea să se epuizeze.
La rîndul său, Serghei Ciobanu, conducătorul unei gospodării țărănești din Ştefan Vodă, a spus că plantele anuale şi cele multianuale sînt în stres din cauza temperaturilor ridicate, iar semănăturile de grîu care au fost compromise urmează a fi reînsămînţate.