Gunoiștea din apropierea satului Pașcani, raionul Criuleni, a luat foc și arde. Locuitorii spun că mirosul toxic este insuportabil, iar autoritățile nu întreprind nimic pentru a rezolva problema. Incendiile sunt un fenomen permanent și nimeni nu mai investighează dacă acestea sunt intenționate sau izbucnesc din cauza tonelor de deșeuri stocate pe o suprafață de 2,5 hectare, relatează zdg.md.
Gunoiștea se află în prezent în gestiunea Întreprinderii Municipale „Gospodăria locativ-comunală Porumbeni”, condusă de Gheorghe Căpățină. Locuitorii spun că groapa de gunoi este incendiată ca să încapă o cantitate mai mare de deșeuri, iar acest lucru afectează sănătatea oamenilor care inhalează mirosul otrăvitor. Mormanele de gunoi de câţiva metri favorizează răspândirea şobolanilor şi şerpilor. Faptul este confirmat chiar de angajații gospodăriei.
Taxe pentru servicii inexistente
Ultimul incendiu s-a produs la 4 ianuarie curent, iar locuitorii spun că nu a fost întreprins nimic pentru stingerea lui. „În comuna noastră există o problemă gravă cu sistemul de canalizare, care se scurge în râul Ichel, și cu gunoiul, care este incendiat mai mereu. Aceste două servicii comunale sunt în gestiunea domnului Căpățină, care se gândește numai la bani, nu și la cetățenii comunei”, afirmă Sergiu Moraru, un locuitor din Pașcani. Potrivit acestuia, întreprinderea percepe taxă pentru servicii de canalizare, însă apele uzate nu sunt pompate la stația de epurare, ci se scurg direct în râul Ichel, care este un afluent al Nistrului. „Mai mult, întreprinderea municipală nu are niciun autoturism sau alt transport în gestiune, dar dispune de șofer pe care îl plăteşte. De fapt, banii sunt împărțiți între ei, iar primarul știe despre aceste lucruri murdare”, a menționat Sergiu Moraru.
Locuitorii au sesizat problema, dar schimbări esențiale nu s-au produs. Aceștia spun că Gheorghe Căpățină conduce deja de 3 ani întreprinderea, deşi a fost numit director interimar pe un termen de doi ani. Ulterior, primarul comunei Pașcani, Vasile Gârbea, l-a numit în funcție fără a organiza un concurs pentru ocuparea unui post public. Potrivit lui Sergiu Moraru, Gheorghe Căpățină nu are studii superioare, nu cunoaște domeniul și se comportă urât cu locuitorii. Moraru spune că a sesizat Consiliul raional despre ilegalitate, însă a fost redirecționat cu întrebările către primar.
Contract nou, probleme vechi
Primarul Vasile Gârbea menționează că, în toamna anului 2015, a semnat un contract cu ÎM „Gospodăria locativ-comunală Porumbeni”, deoarece SRL-ul „Salubris”, care gestiona gunoiștea, nu-şi îndeplinea obligațiunile, incendiile izbucneau permanent, iar deșeurile se aduceau de pe tot teritoriul țării. Deşi contractul cu SRL „Salubris” prevedea separarea şi prelucrarea deşeurilor, acest lucru nu s-a întâmplat. În 2015, conducerea firmei promitea că va construi o staţie modernă de sortare a deşeurilor. Primarul localităţii susţine, însă, că termenele stabilite în contract privind amenajarea acesteia au expirat de mult.
Gheorghe Căpățină, directorul gospodăriei locativ-comunale, spune că gestionează gunoiștea din 10 decembrie 2015. „Când am preluat gunoiștea, aceasta ardea. A trebuit să cheltuim bani și să implicăm tehnică pentru a astupa cu pământ a patra parte a gunoiștii”. Gheorghe Căpățină afirmă că pentru lichidarea incendiului din 4 ianuarie curent au fost antrenați pompieri din Criuleni și Chișinău. „Toată noaptea am fost acolo alături de muncitori. Nu avem de unde ști dacă a fost incendiată special sau dacă s-a aprins de la o țigară”, spune directorul întreprinderii.
Amintim că, în mai 2013, după un incendiu, la gunoiştea din Pașcani a fost găsit corpul carbonizat al unui om al străzii. Focul a izbucnit în cocioaba sa improvizată lângă groapa de gunoi.
Primarul așteaptă construcția altei gunoiști
Solicitat de ZdG, primarul de Pașcani, Vasile Gârbea, ne-a spus că incendiile la gunoiștea din apropierea satului au devenit mai rare în ultimul timp, însă nu ştie dacă aceasta a fost incendiată intenționat sau a luat foc din întâmplare. În același timp, nu a fost inițiată vreo anchetă pentru a stabili cauza și a identifica persoanele care ar fi implicate. „De sărbători a fost un incendiu, dar s-a implicat serviciul comunal și s-a intervenit cu autospeciale pentru a-l stinge”. Primarul spune că, la primăvară, urmează a fi construită o gunoiște autorizată în localitatea Hrușova, respectiv, deșeurile vor fi transportate acolo, de aceea nu se investește nimic în amenajarea gunoiștii din Pașcani.
Vasile Gârbea spune că procedura de numire în funcție a directorului întreprinderii municipale a fost una legală, iar decizia a fost aprobată de consiliul local. „Gheorghe Căpățină a fost numit director interimar de fostul primar, eu am văzut că d-lui face față responsabilităților și, în baza regulamentului, l-am propus spre aprobare”.
Apele uzate ajung în Nistru din cauza Ministerului Mediului
În același timp, primarul de Pașcani nu neagă că locuitorii plătesc pentru serviciile inexistente de canalizare, dar spune că a solicitat firmei care a câștigat proiectul de implementare a sistemului de canalizare să scoată această taxă. „Firma care a câștigat proiectul nu a primit toți banii de la Ministerul Mediului. Am văzut că a montat stâlpii pentru pompe. Nu tot satul dispune în momentul de faţă de sistem de canalizare, majoritatea au și gropi de canalizare în curte.” Mai mult, atât timp cât lucrările nu sunt finalizate, primarul admite faptul că apele uzate pot ajunge în râul Ichel, iar ulterior în Nistru. Directorul gospodăriei locativ-comunale, Gheorghe Căpățină, spune că de la 1 ianuarie curent locuitorii nu „vor plăti nicio copeică”, până nu vor fi finalizate lucrările la noua stație de pompare. „A rămas de instalat pompele, dar acestea costă sume imense. Firma responsabilă trebuia să termine deja, dar Ministerul Mediului urmează încă să transfere banii. Pompa veche nu mai funcţionează.” Gheorghe Căpățină recunoaște că apele uzate ajung în râul Ichel, ulterior în Nistru, dar spune că nu poate interveni, chiar dacă a fost amendat de Serviciul Ecologic. Până acum locuitorii din Pașcani achitau pentru servicii de canalizare între 7 şi 17 lei pe lună, în funcție de dimensiunile casei.
Directorul spune că gospodăria nu are unități de transport în dotare, de aceea a semnat un contract cu întreprinderea Cricova pentru un schimb de servicii. Respectiv, mașinile întreprinderii evacuează deșeurile din Pașcani, iar gospodăria îi permite acesteia să stocheze deșeurile la gunoiște.
Contractul de administrare a gunoiștii de către ÎM „Gospodăria locativ-comunală Porumbeni” expiră în 2017.