După concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și anunțarea intențiilor de concesionare a aeroportului din Bălți, statul ar putea să cedeze unui investitor privat încă un bun – zăcământul de apă minerală naturală „Cahul”.
Potrivit ziarulnațional.md, Ministerul Mediului a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern care prevede concesionarea zăcământului pentru o perioadă de zece ani. Documentul a fost prezentat spre dezbateri publice.
Potrivit inițiativei, agentul economic care va concesiona rezervele de apă minerală naturală cu efect curativ din Cahul, evaluate în volum de 945 m3/24 de ore, va fi obligat să facă investiții, să foreze și să utileze sonda arteziană și să finiseze construcția hidrotehnică în maximum doi ani.
În nota informativă, reprezentanții Ministerului Mediului au explicat că necesitatea concesionarăii zăcământului de apă minerală a survenit după ce în 2011 a fost acceptat spre finanţare proiectul de dezvoltare a infrastructurii de agrement turistic în Regiunea de Dezvoltare Sud, prin reabilitarea și promovarea zonei de odihnă „Lacul Sărat” din oraşul Cahul. Costul proiectului este de peste nouă milioane de lei.
Lacul Sărat de la Cahul este cunoscut datorită apelor sale minerale cu proprietăţi curative deosebite. Atât zona acestui lac, cât şi cea adiacentă, oferă caracteristici unice naturale cu posibilităţi de reabilitare şi tratament a unui număr însemnat de maladii ale aparatului locomotor, sistemului nervos central, sistemului sanguin, etc.
„Unica soluție de menținere a nivelului apei în lac este alimentarea lui din zăcământul de apă minerală naturală Cahul”, motivează Ministerul Mediului.
Ministerul Mediului propune ca, după concesionarea zăcământului de apă minierală, statul să primească anual o redevenţă în mărime de cel puţin 2% din venitul realizat din activitatea agentului economic care va câștiga concursul și va dezvolta proiectul.