
Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a efectuat astăzi o vizită de lucru în raionul Fălești, unde a avut o întâlnire cu primarii și directorii instituțiilor de învățământ general din localitățile raionului. Discuțiile au vizat prioritățile strategice și inițiativele Ministerului în domeniul educației, din ultima perioadă.
Un subiect prioritar abordat a fost implementarea Programului național de alimentație în școli. În raionul Fălești, peste 6000 de elevi beneficiază de masă gratuită, iar pentru anul 2025 au fost alocați peste 3,3 milioane de lei în acest scop. Totodată, ministrul s-a referit și la sprijinul din partea Guvernului privind alocarea a câte 1000 de lei pentru toți copiii claselor I-IX-a, la începutul anului școlar, pentru acoperirea necesităților de pregătire către școală, precum achiziționarea rechizitelor, vestimentației sau a altor materiale necesare.
Dan Perciun a vorbit despre desfășurarea examenelor de absolvire a gimnaziului din acest an. „Ne-am dorit să avem un examen mai corect decât în anii precedenți, să avem o reflecție mai corectă, mai justă a situației reale care există în teritoriu. Scopul acestui exercițiu nu a fost de a pedepsi pe cineva, dar de a cunoaște situația reală și a vedea ce putem face pe viitor împreună ca lucrurile să meargă mai bine”, a spus Dan Perciun.
În contextul admiterii din acest an, ministrul a încurajat directorii și reprezentanții administrațiilor locale să motiveze tinerii din raionul Fălești să exploreze oportunitățile oferite de învățământul profesional tehnic, inclusiv prin intermediul învățământului dual, care permite acumularea simultană de cunoștințe teoretice și experiență practică în întreprinderi. Dan Perciun a subliniat că acest tip de educație reprezintă o cale sigură spre o profesie, o carieră stabilă și o integrare rapidă pe piața muncii.
„Sunt copii care nu își continuă studiile, iar noi ne dorim ca să evităm acest lucru. Chiar dacă unii dintre ei nu au susținut examenele de absolvire, pot merge la școala profesională unde beneficiază de bursă, cazare, alimentație și posibilitatea de a lucra și învăța în același timp”, a reiterat ministrul.
Ministrul a salutat implicarea autorităților locale în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin programele „Satul European”. În prima ediție a programului, două proiecte din Fălești au beneficiat de finanțare totală de 1,5 milioane lei, iar în ediția a doua sunt planificate cinci proiecte, în valoare totală de aproape 18 milioane de lei, axate pe eficiență energetică, reconstrucții și infrastructură sportivă.
Totodată, opt instituții de învățământ din raionul Fălești au fost selectate pentru a fi dotate cu mobilier și echipamente moderne, în cadrul unui program amplu de sprijin pentru 200 de școli din întreaga țară. Alte investiții sunt direcționate către dotarea grădinițelor, inclusiv IET „Andrieș” din orașul Fălești, care va beneficia de echipamente în valoare de peste 6600 de dolari. Aceste achiziții sunt făcute cu suportul financiar al Băncii Mondiale.
Un punct important al discuțiilor l-a constituit reabilitarea infrastructurii sanitare. Cu sprijinul UNICEF, cinci instituții din raion vor beneficia de lucrări de modernizare a blocurilor sanitare. Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Fălești, selectată în Rețeaua Școlilor Model, urmează să fie renovată cu sprijinul Guvernului Poloniei, iar lucrările de eficientizare energetică vor fi realizate prin proiectul STEEM.