
Zece inițiative de antreprenoriat social din municipiul Cahul contribuie la incluziunea socială și dezvoltarea comunitară în domenii precum educația digitală, formarea profesională și activități recreative pentru copii și tineri. Fiecare inițiativă a beneficiat de un sprijin financiar în valoare de până la 1700 de euro, care a inclus asistență sub formă de echipamente, bunuri și servicii. Cele zece afaceri de antreprenoriat social au fost susținute de Uniunea Europeană și PNUD prin intermediul Hubului Regional de Afaceri Sociale Cahul, cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.
Un salon de frumusețe din Cahul ajută tinerele să obțină o meserie
Frumusețea nu înseamnă doar servicii de coafură sau machiaj. Înseamnă și sprijin pentru cei care au nevoie de o șansă să învețe, să muncească și să meargă mai departe. Aceasta este convingerea Raisei Munteanu, antreprenoare și proprietara unui salon de frumusețe din municipiul Cahul care oferă tinerelor oportunitatea să învețe o meserie nouă.
În 2024, salonul ei a fost modernizat și dotat cu echipamente profesionale. Datorită investițiilor europene, astăzi salonul dispune de laborator de vopsele, echipamente profesionale de coafat, igienă și manichiură, scaune moderne și spațiu confortabil pentru clienți și cursanți.
„Vrem să ajutăm tinerii și femeile aflate în dificultate să aibă o șansă reală la un viitor mai bun”, spune Raisa Munteanu, fondatoarea salonului.
Noile investiții au îmbunătățit calitatea serviciilor prestate clienților, dar, în mod special, oferă oportunități reale pentru cele care și-au dorit să practice o meserie în domeniul frumuseții. Pentru multe tinere din Cahul, acest loc este primul pas spre o carieră. Aici, ele capătă încredere și dobândesc competențe care le ajută să devină independente în domeniul pe care l-au ales. Până acum, în salonul de frumusețe condus de Raisa Munteanu au făcut stagiu de practică opt tinere, iar trei dintre ele s-au angajat în câmpul muncii.
O companie specializată în servicii de curățenie – un exemplu de antreprenoriat social
O companie specializată în servicii de curățenie din municipiul Cahul a reușit să-și îmbunătățească capacitatea de prestare a serviciilor, achiziționând echipamente esențiale pentru activitatea de curățenie și igienizare: un aspirator uscat-umed pentru curățarea chimică a mobilei, un aparat de spălat cu presiune, un aspirator profesional, un aparat de curățat cu spray-extracție; un cuțit pentru tăiat ramuri, două scări din oțel.
„Suntem recunoscători pentru această oportunitate și motivați să ducem curățenia la un nou nivel”, spune Tatiana Miriniuc, fondatoarea companiei.
Noile dotări nu doar că au îmbunătățit calitatea serviciilor oferite, dar, în același timp, au permis extinderea activității, atragerea de noi clienți, dar și crearea a două noi locuri de muncă.
Potrivit Tatianei Mariniuc, compania pe care o conduce contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului social în regiune, prin crearea de noi locuri de muncă și oferind oportunități pentru persoanele care își doresc stabilitate profesională.
Alături de aceste afaceri se regăsesc și alte opt inițiative care sprijină comunitatea prin ateliere de educație IT, cursuri culinare pentru tineri din medii vulnerabile, servicii de catering și suport psihologic/juridic pentru femeile din comunitate, dar și centre pentru activități educative etc.
„Sprijinind antreprenoriatul social, investim în oameni și în potențialul lor de a transforma comunitățile din interior. Aceste inițiative nu doar creează locuri de muncă, ci oferă soluții pentru incluziune socială și dezvoltare locală durabilă”, afirmă Simion Berzoi, managerul componentei business a programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.
Cele zece inițiative au fost selectate în 2024 printr-un concurs public anunțat de Hubul Regional de Afaceri Sociale Cahul din cadrul Filialei Cahul a Camerei de Comerț și Industrie (CCI). Potrivit Olgăi Vanțevici, Directoare CCI Cahul, Hubul Regional de Afaceri Sociale Cahul a demonstrat valoarea antreprenoriatului social: de la inițiative educative, gastronomice, de curățenie, până la artizanat și servicii, toate servind drept motoare de incluziune, ocupare și identitate regională.
„Antreprenoriatul social este motorul transformării comunităților vulnerabile – aduce speranță, locuri de muncă, servicii esențiale și o cultură a solidarității. Este o formă de economie cu suflet, centrată pe oameni, nu doar pe profit”, conchide Olga Vanțevici.