
Peste 600 de persoane din Cahul, Leova, Cantemir, Taraclia, UTA Găgăuzia, Bălți, Briceni, Drochia, Edineț, Fălești, Glodeni, Ocnița și Râșcani au participat la seminarele regionale cu genericul „Promovarea echității, diversității culturale și integrării sociale prin educație incluzivă” pentru a discuta aspecte legate de educația multilingvă.
Evenimentele au reunit reprezentanți ai universităților din țară, direcțiilor raionale de învățământ, dar și manageri și cadre didactice din instituțiile de învățământ general și preșcolar din Republica Moldova.
Seminarele regionale au fost organizate de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Înaltul Comisariat al OSCE pentru Minoritățile Naționale (HCNM) și s-au desfășurat la Bălți, Comrat, Chișinău și Taraclia.
Participanții au explorat bune practici privind promovarea educației multilingve în învățământul general și preșcolar din Republica Moldova, dar și exemple relevante din alte țări, precum Estonia, Italia, Kârgâzstan și România. De asemenea, au fost abordate aspecte legate de elaborarea și aplicarea planurilor educaționale individualizate pentru învățământul multilingv și formarea profesională a cadrelor didactice în acest domeniu.
„Este necesar să avem o abordare coerentă privind aplicarea educației multilingve, începând de la grădinițe și până la universități. Astfel, nu doar contribuim la integrarea minorităților naționale în societate, ci și la păstrarea valorilor culturale, la transmiterea limbii materne și la consolidarea unei identități multiculturale”, a subliniat Ivan Duminica, șef al Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice din cadrul MEC.
În cadrul seminarelor, profesorii au participat activ la discuții, au adresat întrebări și au împărtășit din propriile experiențe privind predarea în diverse contexte lingvistice. Implicarea acestora a demonstrat interesul real și angajamentul comunității educaționale față de promovarea unui învățământ incluziv și adaptat unei societăți multilingve.
Promovarea educației multilingve în rândul minorităților naționale reprezintă una dintre prioritățile MEC. Anul trecut, Ministerul a aprobat Conceptul educației multilingve, care prevede crearea unui cadru strategic pentru promovarea multilingvismului în instituțiile de învățământ preșcolar, primar și secundar din Republica Moldova.