Teatrul „B.P. Hasdeu” din Cahul va fi construit din temelie graţie unui grant de 800.000 de euro, oferit de statul român. Astfel, actorii nu vor mai fi nevoiți să se înghesuie în actuala sală, iar numărul spectatorilor nu va mai fi limitat.
Banii au fost alocați în toamna anului trecut, iar lucrările urmau să demareze în primăvara acestui an. Doar că, planurile de acasă nu corespund cu cele din târg.
„Banii au venit. Sunt aici în Moldova. Purcedem la demararea lucrărilor de construcție. Proiectul este făcut. Am fost anunțați că s-a hotărât cine va fi directorul de proiect și cine va fi echipa care se va ocupa de construcție”, a declarat Rodica Zbârciog, director-adjunct Teatrul „Bogdan Petriceicu Haşdeu”.
Așa se face că la un an de la alocarea banilor, teritoriul destinat noului sediu se află în paragină, iar piatra de temelie pusă cu mare fast în octombrie 2014, abia dacă se mai vede printre buruieni.
Teatrul Bogdan Petriceicu Hajdei a activat în acest loc până în anul 1997. Din cauza alunecărilor de teren, pereții s-au surpat iar teatrul a fost șters de pe harta culturală a Moldovei.
De atunci, actorii şi-au mutat scena în clădirea Judecăriei din oraş, iar vechiul sediu a fost demolat.
„Acest sediu este o fostă judecătorie. Am adaptat-o ca să fie mai aproape de teatru și activăm. Este adevărat. Este un spațiu mic, incomod. Nu mai vorbim de scena care nu este tehnic dotată cu tot necesarul pentru a face teatrul, dar teatrul poate exista și în stradă”, spune Rodica Zbârciog.
Chiar și așa, actorii se arată optimiști. Ei speră că banii alocați pentru construcția unui nou sediu vor ajunge la destinație.
„Mereu am visat să avem o sală cu mai multe locuri, să avem o scenă mai performantă, mai înaltă, mai largă, mai încăpătoare. Am salvat din ce era acolo: decorul, dar și alte lucruri care erau”, spune Aurica Țurcanu, actriță.
„A fost o veste extraordinară pentru noi toți. Eram într-o stare de feerie toată trupa. Aștept ca entuziasmul nostru să nu fie mai mic, ci din contra să sporească odată cu acest sediu”, spune Diana Mititelu, actriță.
Reprezentanții instituției dau asigurări că în scurt timp carul va mișca din loc. Și asta doarece proiectul a fost definitivat, iar antreprenorul care se va ocupa de primele lucrări a fost desemnat.
„A trebuit să facem niște schimbări asupra proiectului, fiindcă proiectul care a fost făcut până să fie pusă piatra de temelie nu corespundea. Suntem aproape de iarnă, nu știu ce mai reușim până la sfârșitul anului dar stăm bine la paragraful optimismului”, spune Rodica Zbârciog, director-adjunct Teatrul „Bogdan Petriceicu Haşdeu”.
Și locuitorii orașului Cahul sunt în așteptarea noului sediu.
„Dacă va fi un nou sediu, va fi ceva extraordinar și pentru spectatori și pentru actori, fiindcă condițiile în care lucrează actorii lasă de dorit”, spune o locuitoare a orașului Cahul.
„Este foarte bine deoarece orașul este mic și nu prea ai unde merge. Teatrul este foarte mic. Ar fi bine să vină și alte colective și din alte raioane ale țării pentru a vedea diferite culturi”, spune o altă locuitoare a orașului Cahul.
Teatrul „B. P. Haşdeu” are 42 de angajați, dintre care 17 actori. Instituția a fost fondată în anul 1987 și, până în prezent, a montat peste 100 de spectacole.
Acest reportaj este realizat cu sprijinul „Ministerului Afacerilor Externe Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”. Conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a „Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”.
Sursa: unimedia.info