Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în colaborare cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, au organizat, la data de 17 decembrie 2024, un seminar practic cu genericul: ”Producerea materialului săditor horticol devirozat conform cerințelor UE”.
La seminar au participat inspectorii responsabili de controlul semințelor și materialului săditor, din cadrul aparatului central și Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, precum și pepinieriștii – producători de material de înmulțire și săditor fructifer din țară.
Directorul general al ANSA, Radu Musteața, a menționat în debutul întrunirii ”importanța producerii materialului săditor horticol de calitate, în contextul asigurării pieței interne, precum și diversificării speciilor de material săditor destinat exportului în Uniunea Europeană”.
Instruirea s-a axat pe câteva subiecte de bază:
1. Experiența țărilor UE privind producerea şi certificarea materialului săditor horticol devirozat;
2. Experiența Republicii Moldova în domeniul producerii şi certificării materialului săditor horticol devirozat;
3. Prevederile cadrului normativ actual (HG 94/2024, Regulamentul ANSA) privind producerea şi certificarea materialului săditor horticol devirozat;
4. Recomandări practice în producerea materialului săditor horticol devirozat.
Inspectorii responsabili de controlul semincer și materialul săditor, precum și producătorii de material de înmulțire și săditor fructifer din republică, au fost familiarizați despre actualizarea procedurii de certificare a materialului de înmulțire și plantare fructifer, în conformitate cu intrarea în vigoare a noii Hotărâri de Guvern cu privire la producerea și comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe.
Totodată, la ședință au fost puse în discuție problemele existente în sectorul producerii materialului săditor, cu stabilirea căilor de soluționare a acestora, cât și alte subiecte ce țin de activitatea instituțiilor științifice din domeniul producerii materialului săditor, protecției soiurilor protejate prin brevet sau alte aspecte cu privire la activitatea inspectorilor teritoriali din domeniu.