Dmitri Torner, om de afaceri, expert, consideră că neutralitatea poate fi ideea naţională care va consolida societatea din Republica Moldova. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, el spune că, societatea din Republica Moldova niciodată nu a fost mai dezbinată decât acum, ceea ce recunosc indirect şi politicienii de diferite orientări.
„Nu în zadar în ultima perioadă spaţiul public abundă în apeluri ale politicienilor şi declaraţii despre necesitatea asigurării unităţii societăţii, despre necesitatea de a consolida oamenii şi de a renunţa la mesaje bazate pe ură, intoleranţă, xenofobie etc. Tot mai multă lume înţelege că asigurarea unităţii şi consolidarea societăţii devine o necesitate stringentă, o prioritate care trebuie realizată cât mai repede posibil, căci, în caz contrar, nu se va putea de vorbit în termeni reali despre dezvoltarea în continuare a ţării.
Însă, vorba medicilor: pentru a trata pacientul, trebuie să-i stabileşti corect diagnoza. În cazul nostru, trebuie să vedem ce anume stă la baza dezbinării societăţii. Unii vor spune că de vină sunt politicienii de diferite orientări, care, urmărind interese înguste, separă societatea pe diferite criterii. Eu aş prefera să privim lucrurile mult mai profund şi să nu ne axăm pe persoane sau organizaţii concrete, ci pe frica, temerile ce domină societatea. Anume ele stau la baza manifestării ulterioare a diferitor politicieni şi nu numai a lor. Căci, după cum bine se ştie, politicienii deseori îşi construiesc mesajele pornind de la sentimentele de frică pe care le au oamenii” – notează Dmitri Torner.
În opinia sa, cea mai mare frică pe care o au cetăţenii Republicii Moldova la moment este că Republica Moldova poate fi atrasă în război și nu contează de către cine sau în ce condiţii.
„Pe oameni îi sperie însăşi ideea respectivă, pentru că cel mai de preţ lucru pe care-l avem este anume pacea. Da, este adevărat că la această temă se speculează mult în ultimii ani, iar unii o fac cu bună ştiinţă, urmărind anumite interese înguste. Dar, nu cu acei care procedează astfel trebuie să luptăm, pentru că ei sunt doar o verigă intermediară într-un lanţ mult mai mare. Toate eforturile trebuie să le îndreptăm spre identificarea soluţiei, ca frica respectivă să dispară din societatea noastră. Şi atunci şi cei care speculează la tema dată vor fi lipsiţi de spaţiu de manevră. Personal sunt convins că frica de război va dispărea atunci când principiul constituţional de neutralitate al Republicii Moldova va deveni funcţional. Astăzi, unii contestă acest principiu, indicând asupra faptului că el nu se respectă. Dar, după cum afirmam şi într-un interviu anterior, aceasta nu trebuie să fie un motiv pentru a renunţa la principiul de neutralitate. Din contra, respectivul principiu trebuie dezvoltat, ca să devină pe deplin funcţional şi să genereze maximă eficienţă. Iar pentru ca el să devină funcţional, e nevoie de recunoaşterea sa internaţională. În lume avem suficiente exemple de ţări care au reuşit să obţină recunoaşterea internaţională a neutralităţii lor, inclusiv la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Numai în Europa avem şase exemple de acest fel. Cel mai mult, mie îmi place exemplul Austriei, care şi-a construit toată politica externă pe principiul neutralităţii sale permanente, însă abia după ce acesta a fost recunoscut de patru mari puteri ale lumii, care dominau arena internaţională după războiul doi mondial”, mai spune expertul.
Dmitri Torner consideră că întreaga clasă politică din Republica Moldova trebuie să ajungă la un consens în privinţa principiului de neutralitate şi, indiferent de cine ajunge la putere, să fie depuse eforturile necesare pentru recunoaşterea sa internaţională.
„În momentul în care acest principiu va fi recunoscut internaţional, el va deveni pe deplin funcţional, iar beneficiile nu vor întârzia să apară. Iar primul efect major va fi dispariţia fricii de război, care domină societatea noastră. Odată ce această frică nu va mai fi, vor dispărea şi pretextele de a specula şi de a dezbina societatea. Mai bine zis, acestea vor fi mult mai puţine. Poporul Republicii Moldova (toate etniile ce locuiesc pe teritoriul ţării noastre) îşi dorește pace şi acest aspect important trebuie pus la baza tuturor acţiunilor îndreptate spre consolidarea societăţii. Iar cel mai sigură cale de asigurare a păcii este redimensionarea principiului de neutralitate, recunoaşterea sa internaţională şi asigurarea funcţionalităţii sale depline. Dacă cu toţii vom înţelege acest lucru, neutralitatea va deveni ideea naţională care va consolida societatea din Republica Moldova”, a subliniat el.