Andrei Năstase, candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, în cadrul unui live pe Facebook, a adresat mulțumiri cetățenilor – „fiecărui moldovean în parte, de acasă și de prin străinătăți, care ați avut curajul să Vă dați votul pentru mine, unicul candidat fără state și imperii, fără blocuri și partide, fără bani și bandiți în spate. Pentru un om dedicat Moldovei și oamenilor ei.Vă sunt foarte recunoscător pentru încrederea acordată și pentru curajul de a crede în scopul nostru comun. Votul vostru înțelept și conștient pentru mine și pentru o țară cu fruntea sus nu se măsoară, nu are preț. Vă mulțumesc din suflet!”.
Politicianul a mulțumit și echipei, și familiei sale, care în ultima vreme au muncit „în condiții extrem de grele, sub presiunea linșajului mediatic și abuzurilor actualului regim de guvernare și a oligarhilor revanșarzi” și care l-au susținut continuu.
„În ceea ce privește rezultatul, nu am absolut nici o dezamăgire pentru că am învățat să nu mă mai amăgesc. Iar eu, ori înving, ori doar învăț. Am doar o constatare foarte realistă: modul în care s-au desfășurat aceste alegeri și referendumul mi-a amintit de modul în care se desfășurau alegerile pe vremea lui Plahotniuc și Dodon, aceleași abuzuri și utilizare ilegală a banului public, a instituțiilor statului și în special a mass-media, care abia mai târziu vor înțelege ce înseamnă să îți vinzi libertatea politicienilor, exact așa cum au văzut ce înseamnă asta și cei care s-au culcat anterior sub oligarhi. Guvernarea de azi nu se deosebește cu nimic de guvernările anterioare. Minte, fură și corupe, își bate joc de oameni”, a subliniat el.
Totodată, Andrei Năstase a anunțat că va lupta și în continuare cu toată dedicația pentru eliberarea țării de tirania unui regim abuziv de guvernare, dar întotdeauna o va face având la bază scopul ca Republica Moldova să devină o țară europeană, o țară însă care va ști să își negocieze intrarea în Europa prin păstrarea autenticității sale, a valorilor și tradițiilor noastre, a respectului pentru demnitatea umană.
„În același timp, am un mesaj foarte direct față de partenerii noștri de dezvoltare. Știu că ați văzut și sunteți conștienți de toate abuzurile care au avut loc în această guvernare și în aceste două scrutine. Știu că unii dintre voi sunteți scârbiți la fel ca și mine de aceste abuzuri făcute de pretinși proeuropeni, dar nu faceți nimic pentru că ați considerat că trebuie susținut răul cel mai mic. Dar atrag atenția că uneori în spatele răului cel mai mic se află o armată, care ajunge să distrugă din nou Moldova și să o ducă iar cu zeci de ani în urmă. Anularea alegerilor din 2019 de către Plahotniuc și organizarea arbitrară a acestui referendum de către Maia Sandu ar trebui să constituie lecții de însușit și de neadmis pe viitor. Sunt prea costisitoare pentru o țară ca a noastră. Acest din urmă eșec trebuie asumat de inițiatori, indiferent de numele lor.
Cred că ar trebui deja să înțelegeți și Dvs că țara noastră este foarte specifică și modul ăsta de a susține o marionetă politică, președinte sau prim-ministru, nu a funcționat și nu va funcționa niciodată. De aceea, eu cred că domniile voastre ar trebui să manifestați o susținere mai largă, o comunicare și cooperare mai largă cu tot spectrul politic, mai ales cu cel din opoziție și mai cu seamă cu societatea civilă neangajată politic. Vă asigur că asta e cea mai bună strategie pentru viitorul democratic al Moldovei și nu cea în care credeți în efemere icoane politice care apoi se dovedesc păguboase pentru țară, nu cea în care vă ascundeți în birouri și vă faceți că nu vedeți abuzurile regimului de guvernare. Vă rog să manifestați mai multă obiectivitate și echilibru în modul în care gestionați relația cu partidele politice, media și societatea civilă, sufocată de ONG-uri înregimentate politic, afiliate puterii, parazitare pe banii contribuabililor voștri și ai noștri. Și vă mai rog să cereți mai multă transparență în gestionarea imenselor fonduri externe, despre care cetățenii se plâng că sunt furate sau utilizate abuziv de cei de la guvernare.
După o analiză lucidă a modului în care s-au aranjat voturile – fie la incompetenți și incompetente, fie la anonimii oligarhici, am decis să continui lupta pentru Moldova și conștiințele oamenilor, așa cum am început-o în 2015, să-i trezesc și să-i ridic din deznădejde, întuneric și minciună. Îmi voi susține în continuare ideile și valorile în care cred și voi munci pentru binele comun, indiferent de circumstanțe.
Moldova a fost ruptă, sfâșiată în jumătate de acest referendum inutil și prost gestionat în beneficiul unui personaj politic. Moldova a fost lăsată la cheremul ruletei rusești și asta din simplul motiv că cineva a recurs la un experiment periculos și distructiv doar pentru a-și salva propria piele, propria incompetență. Nu-ul categoric de la acest referendum a fost împotriva Maiei Sandu și a guvernării sale, împotriva ipocriziei și a lipsei de respect a acestora pentru oamenii țării, nu împotriva integrării normale a țării în spațiul UE. A fost un vot împotriva folosirii politice abuzive a temei integrării, nu împotriva integrării. Nu e doar prostie, e o crimă împotriva țării și oamenilor să pui la bătaie o țară, organizând în condițiile de azi, cu imense riscuri de securitate, dar din interes personal un referendum, care dacă ar trece îți oferă niște beneficii electorale, dar dacă nu trece creează pierderi și riscuri pentru Moldova și toți oamenii săi.
Nu ne putem permite să asistăm neputincioși la recapturarea statului, la distrugerea democrației, la transformarea Moldovei într-un sat fără câini.
Iată de ce, împreună cu minunata echipă pe care o construim temeinic și profesionist, vă declarăm următoarele: “Mergem mai departe!”
Vă doresc tuturor multă sănătate și să păstrați speranța în viitorul acestei țări, chiar dacă el astăzi nu arată deloc bine! Împreună vă asigur că vom reuși!
Pe final, ca fapt divers, un mic recurs la istorie. Când Winston Churchill a pierdut alegerile generale din 1945, după ce a avut o contribuție decisivă asupra victoriei umanității asupra fascismului, acesta a avut o reacție stoică și demnă, recunoscând voința poporului britanic. Deși era dezamăgit, nu și-a exprimat amărăciunea în mod public, ci a spus:
„Asta este democrația. Ai libertatea de a alege și de a schimba guvernul atunci când consideri că este necesar.”
Aș fi vrut să repet aceste cuvinte cu un mesaj puternic, de învingător, nu de învins. Doar că democrația moldovenească din secolul 21 nu poate fi comparată cu democrația britanică din 1945. Manipularea, toxicitatea, linșajul mediatic al puterii incompetente și corupte și-au atins ținta. Esența democrației a fost diluată. Dreapta politică din Moldova a ajuns a fi capturată de o persoană incompetentă și iresponsabilă, care e gata să dea foc țării, doar-doar să rămână la putere pentru a lăsa prăpăd și ură în urma sa”, a mai spus Andrei Năstase.