Datorită Programului Național „Satul European”, circa 1500 de locuitori din satele Miciurin și Birarovca, raionul Drochia, au acum acces la rețeaua de apeduct. Investiția necesară pentru acest proiect, în valoare de peste 10 milioane de lei, a fost realizată de guvernele de la Chișinău și București, informează PROVINCIAL cu referire la ONDRL.
În cadrul acestei inițiative, au fost construiți 20 de kilometri de rețele de apeduct, care asigură alimentarea cu apă #bună pentru circa 600 de gospodării. De asemenea, a fost instalat un turn de apă cu o capacitate de 50 de metri cubi, a fost construită o stație de tratare și a fost reabilitată o sondă arteziană.
Platforma pe care este amplasat turnul de apă a fost amenajată, iar pe întreg perimetrul au fost montate rețele electrice. Pe lângă cei aproximativ 1500 de consumatori casnici, acces la rețeaua de apă potabilă au și grădinița, școala primară, oficiul medicilor de familie, casa de cultură, primăria, mănăstirea „Sfinții Ioachim și Ana”, biserica, precum și cinci antreprenori locali.
Potrivit primarului Anatolie Nicu, acest proiect are o importanță vitală și strategică pentru locuitorii satelor Miciurin și Birarovca, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al secetelor tot mai severe cu care comunitățile se confruntă tot mai des, în ultimii ani.
„Mai ales pe timpul verii, când secetele sunt extrem de severe, fântânile din zonă rămâneau adesea fără apă. Multe familii, în special vârstnicii, persoanele cu probleme de sănătate și mamele cu copii mici, se confruntau cu lipsa apei în gospodării și erau nevoite să aștepte ore întregi pentru ca cineva să le aducă apă de la fântânile aflate la distanțe mari sau să cumpere apă din magazine.
Este greu de imaginat ce s-ar fi întâmplat cu localnicii noștri în această vară, când arșița și seceta au fost atât de intense și au devastat totul în jur. Apeductul a fost cu adevărat o mare salvare pentru noi.
Suntem profund recunoscători conducerii țării și Guvernului României pentru sprijinul oferit în realizarea acestui proiect esențial. Acum, fiecare locuitor din sat se bucură de apă potabilă de calitate, disponibilă în gospodărie oricând își dorește,” a adăugat primarul.
Costul total al proiectului se ridică la 𝟏𝟏,𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.
Majoritatea banilor – 𝟖 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 – au fost alocați de Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Sprijinul din partea Guvernului României a constituit 𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, acordate sub formă de grant, iar contribuția administrației publice locale a fost de aproximativ 𝟏,𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.