Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de etică al Ministerului Educației și Cercetării a fost aprobat în prima ședință a acestei structuri. Discuția a fost prezidată de președinta consiliului, Lilia Zaharia-Cravcenco, directoare executivă a Transparency International-Moldova.
În cadrul ședinței au fost discutate situațiile de abateri de la cadrul normativ admise la examenele naționale de clasa a IX-a, în instituțiile de învățământ din raioanele Fălești și Drochia. Membrii Consiliului de etică au constatat aplicarea sancțiunii disciplinare „mustrare aspră”, de către angajator, față de directorul unei instituții de învățământ din raionul Fălești și au decis audierea, la următoarea ședință a Consiliului de etică, al cadrului didactic din raionul Drochia.
Totodată, membrii Consiliului de etică au decis inițierea unei anchete cu privire la informațiile apărute în spațiul public privind încălcarea unor norme și principii, reflectate în actele normative, de către un cadru de conducere al unei instituții de învățământ din raionul Orhei.
De asemenea, în cadrul ședinței au fost examinate sesizările cu referire la mesajele propagandiste și electorale admise în cadrul procesului educațional de două profesoare din instituțiile de învățământ din mun. Chișinău, prin prisma materialelor prezentate de către Direcția generală educație, tineret și sport din mun. Chișinău, de către directorii instituțiilor de învățământ și a explicațiilor cadrelor didactice vizate. S-a constatat că, în raport cu unul dintre cadrele didactice, angajatorul a aplicat, prin ordin, sancțiune disciplinară, iar în raport cu alt cadru didactic, directorul instituției, la cererea salariatului, a încetat Contractul individual de muncă.
Menționăm că în conformitate cu art. 211, alin (3) din Codul Muncii, salariatului sancţionat nu i se pot aplica stimulări precum, premii unice cu prilejul jubileelor, al sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, precum și cu alte ocazii, diplome de onoare etc.
Consiliul de etică al MEC examinează petițiile, sesizările şi cererile depuse şi constată încălcări sau neîncălcări ale prevederilor Codului de etică al cadrelor didactice. Membrii acestei structuri desfăşoară anchete și, după caz, înaintează conducerii instituţiilor de învățământ, fondatorului, organului local de specialitate în domeniul învățământului sau MEC propuneri privind sancționarea angajaților din învățământ care au admis încălcări ale Codului de etică, deciziile fiind luate de către organul căruia i se atribuie dreptul de angajare. Consiliul are dreptul să antreneze experți consultanți pentru verificarea respectării eticii la nivelul sistemului de învățământ general și profesional tehnic. De asemenea, Consiliul poate dispune de dreptul la accesul în instituția de învățământ supusă monitorizării pe perioada desfășurării acesteia.
Consiliul este compus din 7 membri, inclusiv doi reprezentanți numiți de MEC și câte un reprezentant numit de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, Institutul Național pentru Educație și Leadership, Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică, sindicatele din domeniul învățământului și al unei organizații necomerciale în domeniul educaţiei la nivel național.
Mandatul membrilor Consiliului este de 2 ani și acesta poate fi revocat în cazul în care aceștia încalcă criteriile și standardele eticii și integrității și/sau normele de etică profesională, prin votul a cel puțin două treimi din numărul membrilor Consiliului.