Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat o vizită de lucru în raionul Cahul. A discutat cu locuitorii din sudul țării, cu primarii și consilierii locali, cu directorii instituțiilor publice despre proiectele și programele locale și regionale de dezvoltare a localităților.
„Am convenit că trebuie să muncim în continuare în echipă pentru a crește bunăstarea în fiecare sat. Sunt proiecte pe care oamenii le așteaptă de decenii și, fiind parte din marea familie europeană, vom putea asigura bunăstare oamenilor noștri cu o viteză mai rapidă”, a menționat Igor Grosu.
Doar în ultimii 3 ani, în raionul Cahul s-au investit peste 80 de milioane de lei prin Programul „Satul European” și „Satul European Expres”, și alte 241 de milioane de lei prin 7 programe regionale. Pentru anii 2024-2025, locuitorii din Cahul vor beneficia de investiții și mai mari – peste 120 de milioane de lei pentru alte 26 de proiecte în ediția a doua a „Satului European”. „M-am bucurat că, de la ultima discuție de acum jumătate de an, unele probleme semnalate atunci sunt în proces de soluționare, cum ar fi reabilitarea drumului național M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România (sectoarele de ocolire a or. Vucănești și a or. Cimișlia) sau R34 Hânceşti – Leova – Cahul – Giurgiulești (sectorul Cantemir – Cahul). De asemenea, satele din lunca Prutului sunt în plin proces de împădurire, s-au plantat deja puieți pe o suprafață de 200 de hectare”, a subliniat șeful legislativului.
Președintele Parlamentului a vizitat și Spitalul raional Cahul, unde a fost inaugurată o nouă Secție de anestezie și terapie intensivă, astfel încât locuitorii raioanelor Cahul, Cantemir, Taraclia și Vulcănești să aibă o șansă mai mare să le fie salvată viața. Spitalul din Cahul a beneficiat, în ultimii doi ani, de când a trecut în subordinea Ministerului Sănătății, de investiții de circa 45 de milioane de lei. Banii au fost utilizați pentru renovarea și dotarea maternității, dar și altor secții cu echipamente moderne, fapt ce a determinat scăderea ratei mortalității cu o treime. De asemenea, datorită panourilor fotovoltaice instalate în primele 9 luni ale anului s-au economisit 300 de mii de lei la consumul de energie. Instituția a mai beneficiat de o ambulanță de tip A, de două generatoare electrice și de o stație de producere a oxigenului medical. „Vom continua să investim în sectorul sănătății pentru că fiecare viață contează și fiecare cetățean are dreptul la servicii medicale de calitate”, a spus Igor Grosu.
Speakerul Igor Grosu a discutat cu locuitorii din lunca Prutului, din satele Brânza, Văleni și Slobozia Mare, despre proiectele implementate și cele în curs de realizare, precum asigurarea caselor cu apă, iluminatul public, renovarea școlilor, a grădinițelor, a caselor de cultură, sau repararea drumului Colibași-Vulcănești.