Curtea Supremă de Justiție (CSJ), la 9 octombrie curent, a declarat inadmisibil recursul președintelui Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, contra hotărârii Curții de Apel din 1 octombrie 2024, menținând astfel decizia CEC N.2942 din 24 septembrie, 2024, prin care candidatul CUB nu a fost înregistrat în cursa pentru Președinție. Astfel, Igor Munteanu a anunțat că va merge mai departe – se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
„Vreau să știți că RM nu mi-a asigurat în acest litigiu electoral dreptul la un proces echitabil și la recurs efectiv, iar ceea ce am descoperit în ambele instanțe m-au pus serios pe gânduri.
Voi contesta la CEDO lipsirea mea de un proces echitabil în cele două instanțe. Voi contesta de asemenea haosul și instabilitatea sistemului de drept prin judecători transferați provizoriu, ca soluție de avarie, dar care judecă recursuri complexe având frica unui vetting politic, care-i sperie și-i demoralizează”, a declarat politicianul.
În opinia președintelui CUB, „judecătorii transferați temporar de la instanțele primare la CSJ nu pot fi azi nici independenți, nici competenți de a judeca dosare de contencios la nivelul instanței supreme, pe chestiuni politice sensibile și drepturi fundamentale. Iar asta înseamnă un singur lucru – vom căuta dreptate la CEDO”.
„Nu știm ce va urma mai departe în acest scrutin. Știu doar că mi-am dorit să fiu candidatul celor care-și doresc să fie apărați de lege, să se bucure de bunăstare și respect garantat de lege la ei acasă, într-o Moldovă pentru toți”, a mai spus Igor Munteanu.
Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a amintit că a contestat decizia CEC din 24 septembrie de a invalida semnăturile colectate în favoarea candidatului desemnat pe temeiuri inexistente în Codul Electoral. În calitate de intimat, CUB a cerut CEC să-i fie prezentate listele cu semnături invalidate, la care CEC a răspuns cu întârziere și doar parțial. În ședința Curții de Apel, CEC a prezentat doar 3 raioane (din 22), iar Curtea de Apel a oferit numai 2 ore reclamantului pentru a le examina, in ciuda solicitarilor facute de avocat. Chiar și 2 ore au fost de ajuns pentru a identifica 10 persoane care și-au reconfirmat semnăturile, cu buletine perfect valabile, dar care nu se regăseau în Baza de Date a CEC. CEC nu a putut explica de ce aceste persoane nu se găsesc în baza de date a sa și nici de ce raportul prezentat a fost generat după data data la care s-a luat decizia de invalidare, o altă încălcare grosolană a Codului Electoral.
Din păcate – susține Igor Munteanu – „și Curtea de Apel și CSJ au tratat recursul primit din partea mea cu superficialitate, ignorând dovezile aduse, preferând să se spele pe mâini prin clasarea sa ca „inadmisibil”, care-i ferește pe cei 3 judecători implicați la CSJ (dintre care 2 transferați de la alte instanțe) de orice sancțiuni posibile din partea Comisiei de vetting”. Eu cred că respingerea căii de recurs la CSJ este rezultatul haosului actual din justiție, transferarea pe verticală a unor judecători din instanțele primare, fără concurs, fără pregătire corespunzătoare în materie de contencios, și sub frica de a pica proba de vetting, o adevărată anomalie juridică, care nu ar putea fi recunoscut drept proces efectiv în sensul apărat de CEDO”.
„Ne vom adresa la CEDO pentru că acest proces ne-a deschis calea unei demonstrații pe viu asupra modului în care actuala guvernare își subordonează justiția în interesul propriu.
În continuare, pentru mine personal și Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare este principial important să oprim lunecarea țării noastre spre o nouă formă de oligarhie, în care justiția servește intereselor unui grup de baroni politici, indiferent de culoare ori opțiunile geopolitice. Vreau să știți– bătălia pentru justiție independentă și stat eliberat de oligarhie abia începe”, a subliniat liderul CUB.