Tradițional, toamna, autoritățile din Hâncești aduc în atenția publicului larg realizările cooperării teritoriale europene, ce se soldează, inclusiv, cu implementarea proiectelor care îmbunătățesc nivelul de trai al cetățenilor din Europa și țările vecine. În acest an, la sfârșitul lui septembrie curent, Consiliul raional, prin intermediul Direcției Economie și Cooperare Transfrontalieră, a organizat la Casa Iamandi din cadrul Complexului Manuc-Bey Hîncești un Seminar relevant și destul de amplu cu tematica Zilele Cooperării Europene 2024 – „Cooperarea pentru depășirea granițelor”. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul unei Campanii de informare, ce a întrunit circa 30 reprezentanți ai APL, ai Direcției Cultură, ai muzeelor, punctelor muzeistice și profesorior din raionul Hîncești.
În debutul întrunirii, Președintele Raionului Hîncești, Iurie Levinschi, a adresat un cuvânt de salut, mulțumind tuturor pentru faptul că au dat curs invitației de participare. Dumnealui a menționat că, în anul curent, au fost cuprinși beneficiari din mai multe domenii, dată fiind importanța Programelor și Proiectelor susținute de Uniunea Europeană pentru viața raionului. “Uniunea Europeană este cel mai important donator al țării noastre și, respectiv, oferă cele mai multe oportunități reale de finanțare a APC și APL, cea macroeconomică, sectorială, dar și a entităților non-profit prin instrumentele de cooperare transfrontalieră operaționale. Mai mult ca atât, în viitorul apropiat, se așteaptă deschiderea unei linii bugetare noi, ce va face disponibilă accesarea de fonduri europene și mai consistente.”
Elena Nichifor, șefă a DECT, a trecut la prezentările propriu-zise. Relevând criteriile după care au fost aleși ghizii muzeelor și punctelor muzeale, profesorii din instituțiile de învățământ, a punctat că aceștia sunt cei mai buni promotori ai rezultatelor proiectelor realizate deja în raion. S-a menționat că Uniunea Europeană reprezintă o asociație de state, prin definiție, cooperantă și dispune de propriile Programe. Acum câteva decenii, s-au instituit Programe de cooperare ale unor țări UE aflate la graniță cu state vecine având diferit statut: de asociat, candidat, în curs de pre-aderare, dintre care facem parte și noi. În context, în raionul nostru, Ziua Cooperării Europene se celebrează din 2017, dumneaei făcând o mică retrospectivă pe ani. Au urmat, prezentarea, dnei Zinaida Botnaru, șef Serviciu din cadrul DECT, care s-a referit la proiectele de restaurare/renovare a unor obiecte componente ale Complexului Istorico-Arhitectural Manuc-Bey, de la etapele inițiale (idee, concept, căutatea surselor de finanțare, aplicarea la anumite programe) până la finalizarea implementării și perioada de asigurare a durabilității. În continuare, Epistila Iepure, specialist principal din cadrul DECT, a descris un proiect mai recent „Trecutul are un nou Viitor…” sub auspiciile Programului RO-MD 2014-2020, axat pe restaurarea Morii cu Abur din comuna Mereșeni, realizat de Consiliul raional în calitate de partener al Consiliului Județean Galați, România, și al Primăriei Mereșeni. Prezentarea a fost însoțită de imagini în culori vii ale Morii de până și după restaurare, precum și un filmuleț interesant. S-a accentuat că, prin investiția utilizată la această Moară veche, raionul s-a învrednicit de încă o perlă arhitecturală care, alături de Comlplexul Manuc-Bey, înclină balanța preferințelor turistice nu doar în raion, ci și în republică.
Suita prezentărilor CH Hîncești a finalizat-o Elena Nichifor, prin rezumate inspirate despre Proiectele „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” (reparația Muzeului Etnografic din s. Ciuciuleni) și „Sănătatea în mâini bune…” (renovarea Centrului de Sănătate din mun. Hîncești), care au fost îmbunătățite profund sub aspect constructiv, estetic și funcțional grație implementării acestor Acțiuni în cadrul Programului Operațional Comun RO-MD 2014-2020, spre beneficiul împătimiților de istorie și tradiții autentice, în primul caz, și al beneficiarilor de servicii medicale din întreg raionul, în cel de al doilea. Totodată, prezentatoarea a enumerat proiectele izvorâte din colaborarea directă bilaterală dintre CR Hîncești și Consiliile Județene Cluj, Maramureș, Iași, Consiliul Local al Sectorului 6 București cu investiții de sute de mii de euro – Centrul de Excelență din mun Hîncești, Laboratorul Patomorfologic de la Spitalul Raional Hîncești, Casa Raională de Cultură (fațada, interiorul, sala de spectacole, scena). S-a tras concluzia că, dacă există cooperare la nivelul administrațiilor entităților, se pot reuși lucruri frumoase pentru ambele părți.
Conform Agendei, cuvânt i s-a oferit Valentinei Cotorobai și șefei Direcției Cultură, Mariana Jalbă, care s-au oprit succint la activitățile aferente Proiectelor „7 Etnii la Marea Neagră” și „Itinerarii cultural-religioase”, ocazie cu care participanților li s-au repartizat pliante și broșuri.
Totodată, seminarul a suscitat dezbaterii interactive, în care s-au lansat dnele Viorica Rotaru, directoarea LT Lăpușna, Iulia Stanciu, directoarea Muzeului din Negrea, Vera Păpușă, și Sergiu Mandiș, profesori din Cărpineni. În intervențiile dumnealor au fost atinse subiecte ca oportunitatea deshiderii unui Muzeu al satului în localități ca Lăpușna și Cărpineni, care posedă piese și artefacte foarte vechi, materiale documentare inedite ale unor personalități istorice marcante și au un potențial expozițional extraodinar. Iar Anatolie Sajin, directorul IP „Centrul Raional de Cultură Conacul Manuc-Bey”, ca gazdă a evenimentului, a exprimat doleanța generală ca muzeele și punctele muzeale din raion să colaboreze și interacționeze mai activ.
În finalul evenimentului, Președinte Iurie Levinschi a înmânat celor prezenți diplome de participare, reiterănd că fără susținere, fără suport financiar, fără echipă avem foarte puține șanse să ne mișcăm înainte fiecare în domeniul său. Iar o asemenea echipă o putem crea doar împreună, contribuind substanțial la parcursul european al țării noastre.
În cea de-a doua parte a zilei, participanții la Seminar s-au deplasat la Ciuciuleni, unde gazdele le-au prezentat o excursie vastă și captivantă la Muzeul local de Etnografie, reabilitat prin Proiectul transfrontalier „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”.