Voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au ajuns la Cantemir, unde au discuta deschis cu cetățenii despre integrarea europeană, viitorul țării și informațiile false despre UE care circulă frecvent în spațiul public.
Vicepreședintele raionului Cantemir, Dumitru Muranevici, a subliniat impactul pozitiv pe care Uniunea Europeană îl are asupra economiei Republicii Moldova.
„UE a investit în deschiderea afacerilor. Respectiv, deschizând locuri de muncă și dezvoltând economia, avem posibilitatea de a majora salarii, de a moderniza școli, de a moderniza spitale, ca să beneficiem atât de educație la un nivel mai înalt, cât și de servicii de sănătate corespunzătoare”, a declarat Dumitru Muranevici.
Tot el a subliniat că succesul integrării europene depinde de implicarea fiecăruia.
„Noi tindem spre o democrație ca în Uniunea Europeană, vrem să avem un trai decent și drumuri bune ca acolo. Însă, totul depinde de noi, de cum ne vom implica”, a mai spus Dumitru Muranevici.
Jurnalistul Ștefan Bejan a accentuat avantajele economice pe care Republica Moldova le-ar obține odată cu aderarea la Uniunea Europeană.
„Vorbim de o piață imensă, de peste 400 de milioane de consumatori și libera circulație în UE, este foarte importantă. Cred că foarte mulți dintre locuitorii Republicii Moldova au fost în una dintre statele Uniunii Europene, au văzut aceste avantaje pe viu și s-au convins că acolo este mai bine. Este lumea mai civilizată și noi trebuie să facem parte din ea”, a spus Ștefan Bejan.
În același context, jurnalistul Vasile Botnaru a atras atenția asupra importanței informării din surse credibile.
„Sarcina cea mai dificilă este să-i convingi pe oameni că nu e pentru cineva, dar este pentru ei și mai ales pentru moștenitorii lor. E foarte simplu de discutat cu oamenii când pornești de la această perspectiva, când le deschizi ochii că până aici au mers pe o șosea reparată. Le amintești că s-au cumpărat niște vaccinuri, când toată
lumea era speriată și necăjită. Mai ales, e simplu când îi întrebi câți bani au dat rușii, pentru care unii se culcă sub tren și câți bani au dat europenii”, a spus Vasile Botnaru.
Ivan Sveatcenko, alt jurnalist prezent, a menționat oportunitatea unică pe care o are Republica Moldova de a alege o cale către civilizație și spre o lume modernă, prin integrarea în Uniunea Europeană.
„Pe 20 octombrie, toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să-i exprime opinia în cadrul referendumului. E o întrebare simplă. Fiecare decide cum să răspundă.
Pentru mine, răspunsul e evident. În sfârșit vom ajunge alături de prietenii și partenerii noștri, care investesc aici mulți bani, ne ajută politic, economic și cultural”, a spus Ivan Sveatcenko.
Pe parcursul acestei săptămâni, voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au mai mers și prin satele Roșu, Moscovei, Găvănoasa și Pelinei din raionul Cahul. Prin acest efort de dialog direct cu comunitățile, inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa” dorește să creeze o platformă de informare corectă și să contribuie la luarea unor decizii informate, bazate pe fapte, nu pe dezinformări sau frici nefondate