„Pentru ca Moldova să reușească, trebuie să investim în educația copiilor noștri. Spun asta cu cunoștință de cauză și nu numai ca mamă. În regiune, am putut iniția proiecte educaționale interesante care au stârnit interes în domeniul IT, inginerie și alte industrii cele mai solicitate”. Declarația a fost făcută de Irina Vlah, președintele Asociației „Platforma Moldova”, candidat desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, pe pagina sa www.irinavlah.md.
„Vreau să vorbesc despre investiții în educație, dar la o scară diferită. Scopul meu este să inspir mii de tineri să-și înceapă propria afacere și să aibă succes acasă”, a explicat ea.
Irina Vlah consideră că este necesară o generație de antreprenori. „În Moldova este necesară introducerea unui nou proiect educațional – „Cum să devii antreprenor”, care se va adresa elevilor de liceu. În toate școlile din țară. Este necesar să se ofere absolvenților școlii posibilitatea de a învăța elementele de bază ale antreprenoriatului. Chiar dacă acest curs este opțional, sunt sigur că orele vor fi pline de doritori care vor să învețe elementele de bază ale afacerilor. Proiectul „Cum să devii antreprenor” nu este o lecție școlară tipică. Programul cursului va fi scris de oameni de afaceri de succes care vor împărtăși experiența lor de lucru în Moldova. Coautorii vor fi oficiali guvernamentali – reprezentanți ai serviciilor fiscale și vamale – toți cu care antreprenorii se întâlnesc într-un fel sau altul”, spune Irina Vlah.
Politiciana consideră că, tineretul se teme să lanseze afaceri pentru că nu au cunoștințe teoretice și practice în acest sens, iar acest curs îi va ajuta în acest sens.
„Astfel, nu numai că vom păstra în țară tinerii cu inițiativă, ci vom crea și noi companii – baza dezvoltării economiei regiunilor și a întregii țări. Acest proiect nu necesită investiții financiare mari din partea guvernului sau a partenerilor de dezvoltare. Dar, credeți-mă, rezultatul va fi pur și simplu uluitor!”, consideră candidata la șefia statului.
Irina Vlah mai crede că tinerii de pe băncile școlii trebuie învățați să aleagă produsele autohtone. „Trebuie să învățăm tinerii de la școală să acorde atenție etichetei, să identifice producătorul și să compare”, conchide politiciana.