Marţi, 20 octombrie 2015, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor s-a întrunit într-o ședință cu o delegație a Agenției Elvețiane pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Republica Moldova și a proiectului ApaSan Moldova. Scopul întrevederii a fost discutarea și pregatirea spre semnare a Memorandumului de întelegere privind implicarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) în calitate de partener în proiectul ApaSan Moldova.
Ministrul Vasile Bîtca a menționat despre importanța colaborării cu Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Republica Moldova și s-a declarat deschis spre o colaborare de viitor. “Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a susținut și va susține în continuare asemenea parteneriate comune. Doar împreună cu partenerii de dezvoltare putem asigura și garanta populației țării servicii calitative de apă și sanitație”, a declarat ministrul Vasile Bîtca.
La rândul său, Andrei Cantemir, coordonatorul naţional de programe în cadrul Agenției Elvețiane pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) a prezentat termenii de referință a proiectului și versiunea preliminară a Memorandumului de întelegere, care urmează a fi semnat. “Chiar dacă colaborăm cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor de ceva timp, ne dorim să legalizăm acest parteneriat prin semnarea unui document oficial. Astfel, vom putea să ne împărtășim cu experiența, cunoștințele și practicile care au fost acumulate pe parcursul celor mai mult de 10 ani de când a fost lansat proiectul ApaSan în Republica Moldova”, a declarat Andrei Cantemir.
Amintim, că la 10 martie a.c., ministrul Vasile Bîtca a avut o întrevedere cu Simone Giger, șefa Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Gerhard Schaumberger, șeful Agenției Austriece de Cooperare pentru Dezvoltare (ADA), la care a fost discutată continuarea procesului de consultări privind cooperarea între MDRC, ADA și SDC în domeniul aprovizionării cu apa și canalizare. De asemenea, au fost stabilite și sarcinile de bază precum şi procesul elaborării Programului comun în domeniul aprovizionării cu apa si canalizare, precum obiectivele programului pentru următorii 4 ani.
Proiectul ApaSan susţine comunităţile şi administraţie publică interesate să investească în sistemele de aprovizionare cu apă şi sanitaţie. Contribuţia ApaSan presupune suportul financiar dar şi consolidare de capacităţi şi asistență în vederea constituirii instituţiei ce prestează serviciul de aprovizionare cu apă şi întreţine sistemul.
Elena Ivanov