Specialiștii din domeniul control semincer din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, au desfășurat, în perioada de vegetație a plantelor, inspecția sectoarelor semincere de culturi agricole și a pepinieriilor de înmulțire a materialului săditor viticol, fructifer și ornamental destinat comercializării.
În total, au fost verificate 8911 ha loturi semincere și 245 hectare horticole, după cum urmează:
- cereale grupa I (grâu, orz, ovăz, secară) – 396 ha;
- cereale grupa II (porumb, floarea soarelui) – 4660 ha (3540 ha porumb și 1120 ha floarea soarelui);
- leguminoase pentru boabe – 60 ha;
- plante furajere -3795 ha;
- material de înmulțire și săditor pomicol, bacifer– 158 ha;
- material de înmulțire și săditor viticol – 25 ha;
- material săditor decorativ – 62 ha.
În rezultatul inspecției, s-au constatat mai multe neconformități, atât din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din acest an, cât și din neglijența și iresponsabilitatea unor deținători de terenuri agricole.
Astfel, regimul termic anormal de ridicat, deficitul semnificativ de precipitații din sezonul de vară, seceta atmosferică și pedologică foarte severă, în cea mai mare parte a teritoriului țării – toți acești factori au influențat, nefavorabil, creșterea și dezvoltarea culturilor, în special, a celor de porumb și floarea-soarelui.
Prin urmare, la porumb s-a semnalat îngălbenirea prematură a frunzelor de la nivelul inferior la cel superior. Din cauza temperaturilor extreme, polenizarea nu s-a produs (s-a format un știulete slab dezvoltat sau la unele nu s-a format deloc).
La floarea-soarelui s-a semnalat formarea calatidiului mic și uscarea prematură a acestuia, ceea ce, ulterior, va duce la scăderea semnificativă a roadei.
O altă problemă depistată sunt sectoarele de culturi agricole unde: nu s-a respectat distanța de izolare admisibilă, sectoare îmburuienate și/sau puternic impurificate cu alte varietăți de plante, acestea fiind rebutate s-au admise sub rezervă.
La materialul de înmulțire și plantare de culturi horticole s-au identificat câmpuri îmburuienate, afectări de boli și dăunători a materialul produs. Din cauza temperaturilor ridicate materialul produs este slab dezvoltat.
Ca urmare a neconformităților identificate, în jur de 25 % din câmpuri au fost rebutate, în mare parte fiind sectoare semincere de porumb. Recolta de pe sectoarele rebutate poate fi utilizată ca produs marfă ( de ex. în sectorul zootehnic, in industria alimentară)
Inspecția sectoarelor semincere a fost efectuată în scopul recunoașterii și aprobării culturilor de soi, a purității biologice, a soiurilor și hibrizilor de plante agricole, conform cerințelor Schemelor Semincere OCDE, la categoriile biologice superioare (semințele amelioratorului, prebază, bază) implementării prevederilor Legii despre semințe nr. 68/2013, precum și în baza Ordinului Directorului General al Agenției Naționale pentru Siguranța nr.324 din 24.05.2024 cu privire la inspecția în câmp a sectoarelor de producere a semințelor de culturi agricole și a pepinierelor horticole.