Într-un loc pitoresc, la marginea satului Pohrebeni, raionul Orhei, pe o suprafața de aproximativ 14 hectare, se întinde o livadă imensă de gutui. Copacii, deși mici de înălțime, sunt încărcați abundent cu fructe de nuanțe galben – verzui, cu o aromă puternică, ce umplu împrejurimile cu mireasma toamnei. Livada aparține Gospodăriei Țărănești “Cojocaru Semion” și are deja șase ani de existență.
Mai amănunțit despre creșterea gutuilor, echipa MadeinMD a aflat discutând cu domnul Vasile Cojocaru, cel responsabil de îngrijirea și recoltarea fructelor. Fermierul ne-a povestit cum șase ani în urmă, beneficiind și de o subvenție de la stat, a decis să planteze pe o suprafață de 14 hectare, puieți de gutui de două soiuri autohtone – Azurie și Codreanca. Acuma, după cinci ani de muncă și dedicație, Vasile se poate bucura de o livadă bogată, care va constitui aproximativ 200 de tone de gutui suculente și aromate.
Gutuile din livada domnului Vasile au certificate Eco, sunt de o calitate înaltă, nefiind afectate serios de dăunători sau de seceta din această vară. Fiind o cultură nepretențioasă, chiar și în absența umidității cuvenite, gutuile au dat o roadă bogată, crengile copacilor fiind arhipline cu fructe. Pentru a proteja cultura, fermierul stropește copacii cu piatră vânătă și var (zamă bordoleză), o substanță acceptată în agricultura bio, având un impact minim asupra mediului, spre deosebire de insecticidele și fungicidele din magazinele de specialitate.
Roada de gutui în fiecare an este în creștere. Anul acesta ea este mai bogată ca în anii precedenți, unica diferență constând în faptul că unele fructe sunt mai mici de mărime, cel mai probabil din cauza lipsei de umiditate. Anul viitor domnul Vasile preconizează că livada va ajunge la o capacitate de recoltare de 100%.
Vizita în livadă a corespuns cu perioada de recoltare a fructelor. Domnul Vasile ne-a mărturisit nu-și face griji în ceea ce privește comercializarea lor. Experiența din anii precedenți arată că gutuile nu duc lipsă de cumpărători. Timp de o saptămână, două întrega recoltă va fi strânsă și realizată. O parte din fructe vor merge la export, domnul Vasile având deja expriența comercializării gutuilor în Rusia, iar în acest an o parte din ele vor ajunge și pe piața din România. Gutuile mai mărunte merg la producerea rachiului special de gutuie sub brandul Nimorinka. O altă parte din roadă va merge la producerea conservelor, Orhei Vit sau alți producători autohtoni, făcând și ei parte din clienții permanenți ai lui Vasile Cojocaru. Prețul pentru un kilogram de gutui este de aproximativ 10 lei
Pe lângă livadă, tănărul antreprenor mai are câteva loturi de pământ pe care seamană și cultivă orz, grâu sau porumb. Însă gutuile rămân a fi cultură prioritară pe care se bazează domnul Vasile. Aceste fructe deosebite, atât de benefice sănătății, dacă sunt crescute cu drag și îngrijite în modul cuvenit , pot aduce timp de câțiva ani un profit considerabil, un exemplu elocvent în acest sens fiind și livada de la Pohrebeni.
Sursa: madein.md