Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei din Vadul lui Vodă a găzduit un seminar pentru liderii și antrenorii proiectului “Open Fun Football Schools”. Peste 70 de participanți din 12 regiuni ale Moldovei, inclusiv Telenești, Hîrtopul Mare (Criuleni), Mănoilești (Ungheni), Anenii Noi, Comrat, Congaz (Găgăuzia), Ocnița, Ștefan Vodă, Ungheni, Tomai (Găgăuzia), Camenca și Dubăsari (Transnistria), au fost prezenți la eveniment.
Cu un cuvânt de salut către participanți au venit Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului CCPA / OFFS Moldova, și Neli Lelenco, Șef al Direcției Ordine Publică a Inspectoratului Național de Securitate Publică. Oficialii au subliniat importanța colaborării în cadrul proiectului, în special a programului “Sport + Școală + Poliție”, care contribuie la prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și victimizării copiilor.
Pe parcursul celor 5 zile, cei prezenți au beneficiat de un program amplu de instruire, care a inclus lecții teoretice și practice bazate pe metodologia antrenamentelor, psihologia și protecția copilului în sport, acordarea primului ajutor medical și promovarea egalității de gen.
Buna organizare a evenimentului a fost asigurată de către coordonatorul proiectului CCPA / OFFS Moldova, Svetlana Patraș, împreună cu asistentul coordonator Victor Mardari, inspectorul federal de fotbal feminin Natalia Ceban și instructorii CCPA/OFFS: Iana Pogarevici, Dănuța Chicu, Tatiana Cunceva, Artur Patraș și Xenia Ungurean. Maria Pleșu și Alina Ciornii, ofițeri principali ai Secției Siguranță Minori din cadrul Direcției Ordine Publică al INSP, Igor Mocanu, ofițer al serviciului de instruire paramedicilor al Centrului Republican de Instruire al IGSU, Inga Mîrza, psiholog și manager la serviciul „Telefonul Copilului” 116111, Gabriela Tudureanu și Dina Sîrbu, psihologi și consilieri la serviciul „Telefonul Copilului” 116111, și Anatolii Chirinciuc, antrenor de portari, au fost de asemenea implicați în buna desfășurare a seminarului.
Începând cu 2019, unul dintre obiectivele importante ale proiectului este consolidarea eforturilor pentru protecția drepturilor copilului și prevenirea tuturor formelor de violență, neglijență, exploatare și trafic de copii. Din 2021, proiectul include conceptul de „lider social”, implicând asistenți sociali comunitari pentru a facilita participarea copiilor aflați în dificultate.
De la lansarea sa în 2006, proiectul a reunit peste 100.000 de copii, 2.700 de antrenori și 2.500 de tineri voluntari din toate regiunile țării, promovând pacea, incluziunea socială și egalitatea de gen. Proiectul este implementat de CCPA din Danemarca și FMF, cu sprijinul Agenției Internaționale Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA).