Programul Satul European Expres a adus o schimbare majoră pentru cei peste 2000 de locuitori ai satului Scorțeni. În cadrul acestui program național, Casa de Cultură din localitate a fost reabilitată capital. Au fost efectuate lucrări de reparații în interiorul clădirii, modernizată fațada și termoizolată fundația edificiului. În cadrul proiectului au fost pavate trotuarele și amenajat teritoriul adiacent.
Construită în 1972, Casa de cultură din satul Scorțeni nu fusese reparată în totalitate niciodată. Acum 12 ani, au fost doar înlocuite geamurile, așa că evenimentele culturale și activitățile cercurilor pe interese ale copiilor se desfășurau până mai ieri în condiții inadecvate.
Datorită reabilitării capitale a edificiului, instituția culturală găzduiește acum mai multe cercuri, inclusiv unul de dansuri și unul de fluierari. Tot aici își desfășoară activitatea ansamblul folcloric ”Țărăncuța”, care participă la diverse concursuri, reprezentând cu mândrie localitatea. În total, peste 50 de copii sunt implicați în aceste activități.
Primarul din Scorțeni, Ion Țurcanu, spune că acum sătenii, inclusiv cei aproximativ 300 de copii care frecventează gimnaziul sau grădinița din localitate, se bucură de un cămin cultural modernizat unde își pot petrece timpul și participa la diverse evenimente, inclusiv concerte. De asemenea, în zilele libere aici sunt organizate diverse activități esențiale pentru dezvoltarea și socializarea copiilor. Și adulții adesea își dau întâlnire la Casa de cultură în cadrul unor evenimente importante pentru comunitate.
“Suntem încântați că am reușit să reabilităm acest important edificiu cultural pentru comunitate. Creând noi oportunități pentru dezvoltarea localității și având un loc unde să promovăm tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești, suntem convinși că vom continua să prosperăm ca comunitate și să atragem mai mulți locuitori în sat. În semn de apreciere, aducem sincere mulțumiri Guvernului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, precum și angajaților Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect valoros, care aduce beneficii reale oamenilor din localitatea noastră”, a adăugat primarul.
Valoarea totală a proiectului a fost de 452 de mii de lei, dintre care peste 447 de mii de lei au fost alocați de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar aproximativ 5 mii de lei au constituit contribuția satului.