Producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile în ianuarie-septembrie 2014, conform estimărilor, a crescut cu 8,6% faţă de perioada respectivă a anului 2013.
Datele Biroului Național de Statistică arată că majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creşterea producţiei vegetale cu 12,4% şi a producţiei animaliere – cu 2,5%.
O influenţă pozitivă predominantă asupra ritmului volumului fizic al producţiei agricole în ianuarie-septembrie a.c. faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013 a avut majorarea recoltei globale a principalelor culturi agricole ca urmare a creşterii recoltei medii şi ritmurilor de recoltare a lor.
Aşadar, suprafeţele de porumb pentru boabe recoltate în întreprinderile agricole la data de raport au crescut de 8,3 ori faţă de data respectivă a anului trecut, de soie – de 5,1 ori, de floarea-soarelui – de 1,8 ori, de cartofi – de 1,7 ori, de fructe sămînţoase şi de struguri de soiuri de masă – cîte de 1,5 ori.
În ianuarie-septembrie 2014 a fost înregistrată majorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor în masă vie în gospodăriile de toate categoriile cu 4,7. Sporirea moderată a producţiei de ouă (cu circa 0,9%) în gospodăriile de toate categoriile a fost determinată de creşterea producţiei în gospodăriile populaţiei cu 4,5%, în întreprinderile agricole producţia de ouă s-a micşorat cu 4,3% drept urmare a micşorării şeptelului de găini-ouătoare cu 14%.
Producţia de lapte în gospodăriile de toate categoriile s-a diminuat cu 1,1% în rezultatul micşorării efectivului mediu de vaci în gospodăriile populaţiei cu 2,8%.
Elena Ivanov