IFS pe mun. Bălţi a găzduit, pe 21-23 septembrie curent, vizita de lucru a experților Agenţiei Fiscale Suedeze, doamnele Ylva Vesterlind, Sesilia Herjevik şi Mita Hellberg. Angajaţii IFS pe mun. Bălţi, alături de colegii din raioanele Sângerei, Floreşti, Făleşti, Teleneşti, Şoldăneşti, Ungheni și Rezina au beneficiat de o instruire cu genericul “Comunicarea cu contribuabilii şi mass-media”, însuşind tehnici practice de comunicare.
În cadrul misiunii cu privire la “Deservirea contribuabililor. Servicii electronice”, de comun cu colegii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, conducerea raioanelor Stefan -Vodă şi Cimişlia, angajatii Inspectoratului Fiscal de Stat pe mun. Bălţi au împărtăşit oaspeţilor metodele de lucru aplicate contribuabililor în scopul lărgirii numărului de utilizatori ai serviciilor electronice oferite de serviciul fiscal. De asemenea, experţii Agenției Fiscale Suedeze au făcut prezentări şi s-a discutat despre serviciile electronice prestate persoanelor juridice şi fizice din Suedia.
La 25 septembrie 2015, potrivit programului de instruire a contribuabililor pentru trimestrul III, a avut loc un seminar informativ pentru 35 de contribuabili nou-înregistraţi din municipiu. În cadrul seminarului au fost oferite informaţii ce ţin de aspectele fiscale la iniţierea şi gestionarea afacerii, prevederile legislaţiei muncii, s-a atras atenţia asupra impactului negativ asupra Bugetului Public Naţional, şi economiei în întregime, a salariului “în plic” şi “muncii la negru”. Contribuabililor nou-înregistraţi li s-a mai adus la cunoştinţă “Ghidul asistenţă în lansarea afacerii”, cât și informaţii despre serviciile electronice oferite de Serviciul fiscal şi modalitatea conectării şi accesării lor. Fiecare contribuabil prezent la seminar a primit Certificatul de atestare a instruirii antreprenorului.
În continuarea campaniei de educare a societăţii, pe segmentul instruirii studenţilor instituţiilor de învățământ cu privire la pericolul antrenării în excrocherii fiscale, dezavantajele achitării salariilor “în plic” şi desfăşurarea “muncii la negru”, la 24 septembrie curent a fost organizată o întrunire cu circa 150 de studenţi și absolvenţi ai Colegiului de Medicină din mun. Bălţi. Publicul a demonstrat interes față de problemele abordate, obținând răspunsuri la întrebările interesate.
Pe parcursul săptămânii de raportare au mai fost organizate două inspecții la piețele municipale, fiind întocmite 16 acte, cu constatarea încălcărilor, s-au aplicat sancţiuni în baza art. 254(1,2,4) în sumă totală de 84000 lei şi s-au întocmit 76 de procese-verbale contravenţionale pe art. 263(1), în sumă de 228000 lei.
Elena Ivanov