La data de 21 martie 2024, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a întreprins o vizită în orașul Căușeni, unde s-a întâlnit cu angajați din domeniul culturii, pe marginea problemelor care macină comunitatea.
Ministrul a mers la Casa raională de cultură Căușeni, la Biblioteca publică raională „Ion Ungureanu”, inclusiv la filiala pentru copii a bibliotecii, la Muzeul de Istorie și Etnografie și la Centrul raional de creație a copiilor și adolescenților. Oficialul a dialogat cu vicepreședinții raionului, Valeriu Musteață, (responsabil de domeniul educație și cultură), Mihail Bobicov și Oleg Cuciuc, cu Sergiu Babin, șef al oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat.
În cadrul discuției cu angajații instituțiilor de cultură și reprezentanții APL, s-au abordat mai multe subiecte, printre care procedura legală de restaurare a monumentelor incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.
Un subiect de discuție aparte a fost implementarea Regulamentului de organizare și funcționare a casei de cultură, angajații din cultură solicitând concretizări referitor la statutul juridic al caselor de cultură, tipurile caselor de cultură în funcție de necesitățile și prioritățile comunității, raportarea caselor de cultură la categoria instituției, obiectivele de activitate, atribuțiile, funcțiile și drepturile angajaților casei de cultură.
Ministrul a vorbit publicului despre oportunitățile accesării fondurilor din cadrul proiectelor de dezvoltare, susținute și promovate de Guvern și partenerii de dezvoltare, printre care Satul European și Satul European Express, dar și programele de încurajare a inițiativelor focusate pe afacerile din domeniul turismului.
„Sinergia este ceea ce definește și este condiția progresului la nivel local și regional, a dezvoltării armonioase a culturii, educației, cu respect pentru mediu, valorificând moștenirea tradițională și fiind atenți la ușile pe care le deschid inovațiile pentru viitor. Este foarte bine să avem muzee, săli de expoziții, formații de dans și ansambluri de amatori în comunitate, dar trebuie să vedem cum le promovăm, le punem în valoare și în serviciul turismului rural, al dezvoltării comunitare” – a menționat Prodan.
Sergiu Prodan a felicitat locuitorii, oamenii de cultură și toți cetățenii din Căușeni pentru ocazia de a beneficia de un obiect de patrimoniu colosal, care este Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care a fost restaurată ca la carte și va deveni accesibilă vizitatorilor din 29 martie curent. Oficialul s-a arătat sigur că aceasta va schimba configurația și statistica turiștilor și a veniturilor din dezvoltarea turismului local, un pas în plus spre bunăstarea oamenilor.