Deși au copii sau rude stabilite cu traiul într-un stat european, mulți adulți din raionul Drochia sunt rezervați în privința integrării Republicii Moldova în UE. Pe de altă parte, tinerii spun că susțin în totalitate parcursul european al țării noastre pentru că își doresc un viitor mai prosper.
25 de antreprenori, agricultori, profesori, elevi și reprezentanți ai autorităților locale din raionul Drochia și-au expus opiniile în cadrul workshopului „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”. Acesta a fost organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE) pe 14 februarie, în orașul Drochia, și a fost susținut de trei analiști politici: directorul executiv al APE, Natalia Stercul, directorul CID NATO, Ion Tăbârță, și expertul ASIST Analytics Mark Mazureanu.
Participanții spun că sunt conștienți de beneficiile pe care ni le oferă Uniunea Europeană, precum sunt investițiile în dezvoltarea economiei și infrastructurii țării, dar recunosc că sunt îngrijorați de ce schimbări ne-ar putea aduce aderarea la UE. Una dintre îngrijorări ține de mediul de afaceri. Antreprenorii din regiune afirmă că, odată cu integrarea Republicii Moldova în UE, producătorii mici și mijlocii ar putea fi înghițiți de către corporațiile mari, lucru infirmat de către analiștii politici.
„Sistemul agricol al UE se bazează pe IMM-uri. În Europa se atrage o atenție foarte mare produselor ecologice, pentru producerea cărora businessul mic și mijlociu este susținut și încurajat să se dezvolte. Teama că antreprenorii din domeniul agricol vor falimenta la momentul aderării la UE a existat și în Polonia și în România în anii 2000, dar acest lucru nu s-a adeverit, dimpotrivă IMM-urile s-au dezvoltat. Același lucru va fi și în cazul Republicii Moldova, unde antreprenorii mici și mijlocii vor avea noi oportunități să se dezvolte în procesul de integrare în UE”, a menționat directorul CID NATO, Ion Tăbârță.
Producătorii agricoli din regiune se arată nemulțumiți de autoritățile de la Chișinău care, în viziunea lor, nu ar susține suficient de mult dezvoltarea agriculturii. În opinia lor, Moldova trebuie să aibă relații bune cu toți vecinii.
„Neutralitatea noastră timp de 30 de ani nu a dus la dezvoltarea țării, ci mai degrabă ne-a menținut pe linia de plutire. De acum încolo nu mai putem sta pe două scaune. Dacă într-adevăr dorim să ne modernizăm, să ne dezvoltăm economic și să creștem bunăstarea cetățeanului de rând, atunci este nevoie să aderăm la spațiul european. Odată cu integrarea Republicii Moldova în UE, va avea de câștigat atât statul, care va avea instituții funcționale, cât și cetățeanul de rând, a cărui nivel de bunăstare va crește”, a declarat Ion Tăbârță.
În timp ce unii locuitori din Drochia cred că neutralitatea este cea mai bună opțiune pentru Republica Moldova, alții se arată categorici și afirmă că integrarea europeană este singura cale de a dezvolta țara.
„Uniunea Europeană, pentru noi, este viitorul. Păcat că sunt oameni care încă mai au dubii sau sunt împotrivă. Acolo este dezvoltarea! Europa înseamnă studii calitative și salarii decente”, a menționat Cristina Dobrea, șefa Serviciului raional de Arhivă din Drochia.
Participanții la workshop au discutat și despre referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care ar putea fi organizat deja în această toamnă. Locuitorii din Drochia cred că este prea devreme pentru organizarea acestuia, întrucât o parte mare din populația țării, în special locuitorii din mediul rural, nu ar fi încă suficient de informați.
„De ce este important ca referendumul să fie organizat în acest an? Întrucât nu se știe cine va câștiga următoarele alegeri prezidențiale, e important acum să fie stabilită direcția în care se va dezvolta țara noastră. Oamenii sunt chemați la referendum pentru a consolida vectorul european al Republicii Moldova din punct de vedere constituțional, pentru ca procesul integrării să fie ireversibil, iar Moldova să aibă șansa reală de a adera la UE. Este important ca acele realizări care au fost atinse până acum să nu fie în zadar, iar visul european să devină o realitate”, a subliniat directoarea APE, Natalia Stercul.
„În contextul actual, este necesar de făcut referendumul, pentru că s-ar putea să nu avem un alt moment potrivit. Din acest motiv, trebuie să ieșim și să ne exprimăm votul. Oamenii trebuie să cugete bine asupra votului pe care îl vor da, pentru că acest referendum va fi decisiv”, a declarat analistul politic Mark Mazureanu.
Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).