Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și Ana Mardare, Secretarul de stat în domeniul dezvoltare regională, au efectuat o vizită de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Scopul principal al vizitei a fost discutarea activităților curente și viitoare ale instituției, concentrându-se pe implementarea proiectelor de dezvoltare regională și cooperarea cu autoritățile locale din centrul țării.
În cadrul întâlnirii, ministrul a încurajat echipa ADR Centru să intensifice activitățile de colaborare cu potențialii beneficiari ai programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală, în contextul oportunităților de finanțare care se planifică pentru anul curent. De asemenea, oficialul a subliniat că asigurarea cu apă și canalizare a localităților este o prioritate zero la nivel național.
“Rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională va crește odată cu apropierea de Uniunea Europeană. Obiectivul nostru comun este să realizăm lucrurile bine, pentru ca oamenii să se poată bucura de rezultate,” a conchis ministrul.
Directorul agenției a prezentat lista proiectelor de dezvoltare regională în curs de implementare, dar și proiectele care urmează să fie inițiate în anul curent. Pentru 2024, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală au fost alocați 123 milioane lei pentru 21 de proiecte regionale și de revitalizare urbană, cu accent pe construcția magistralelor de apă, ecoturism, infrastructură turistică și dezvoltare urbană în diverse localități din centrul țării.
De asemenea, reprezentanții ministerului au fost informați despre finalizarea lucrărilor de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești, planificată pentru sfîrșitul acestei luni, dar și inițierea lucrărilor de construcție a magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași.
Amintim că, vizita de lucru a oficialilor de la MIDR la ADR Centru, a fost urmată de o ieșire în teren la șantierul din orașul Ialoveni, unde are loc implementarea proiectului de revitalizare urbană, ce prevede construcția și amenajarea unui Teatru Verde. Aici, a fost construită o scenă, executate lucrări de montare a pavajului și a plăcii ecologice, au fost consolidate malurile lacului existent pentru a asigura stabilitatea acestora, și construite două podețe peste lac, care fac zona și mai atractivă.
Lucrările în cadrul acestui proiect sunt susținute financiar din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală și contribuția beneficiarului. Valoare totală a lucrărilor planificate se estimează la suma de 10,655,255.76 MDL, și reprezintă o inițiativă de revitalizare urbană și dezvoltare a infrastructurii spațiilor publice în sectorul vechi al orașului Ialoveni.