Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice şi Digitalizării, a anunţat noi măsuri îndreptate spre liberalizarea pieţei muncii. Consider această preocupare a Dlui ministru, dar şi a Guvernului, în general, pe deplin justificată, or eu nu o dată am abordat problema crizei demografice cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv influenţa ei asupra pieţei muncii. Personal, consider că problema deficitului de forţă de muncă (atât calificată, cât şi necalificată) este mai gravă decât consecinţele crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, şi chiar decât consecinţele economice pe care le resimte Republica Moldova ca urmare a războiului din ţara vecină.
Dar, să revenim la propunerea vicepremierului Dumitru Alaiba. Astfel, după simplificarea procedurii de obținere a dreptului de muncă pentru cetățenii țărilor Uniunii Europene, ministrul anunță că pregătește liberalizarea pieței muncii pentru cetățeni din Turcia, Armenia, Ucraina, Georgia și țările din Balcani. Scopul anunţat de minister este soluționarea problemei acute a lipsei forței de muncă cu care se confruntă toate sectoarele economiei.
Important este că factorii decizionali se gândesc nu doar la deschiderea Republicii Moldova pentru forță de muncă necalificată, ci și pentru talente, pentru manageri competenți. Acesta e un moment sensibil pentru că mulţi investitori preferă să vină pe piaţă cu propriii manageri şi e important să li se creeze toate condiţiile pentru ca ei să-şi poată începe activitatea cât mai rapid, excluzând barierele birocratice ce există în prezent.
Ar mai fi de notat că liberalizarea pieței muncii, în viziunea Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, prevede și simplificarea procedurii de angajare în Republica Moldova a studenților străini. Astfel, este majorat plafonul limită al orelor de muncă pentru studenții străini: de la 10 ore pe săptămână la 30 de ore pe săptămână sau 1 565 de ore pe an.
Toate aceste măsuri sunt importante şi pornesc de la situaţia reală care s-a creat pe piaţa muncii. Astăzi, este foarte greu să găseşti o companie în Republica Moldova care să nu se confrunte cu deficit de forţă de muncă. Dar, întrebarea este: va fi soluţionată problema după cel de-al doilea val al liberalizării pieţei muncii, anunţat de vicepremierul Alaiba? Eu mi-aş dori să fie aşa, dar sincer nu prea cred. Soluţia va fi doar una parţială şi, cel mai probabil, va oferi unor agenţi economici o gură de aer, de care au atât de mare nevoie la moment. Dar, în general, cred că la un moment dat va trebui de adus în discuţie şi necesitatea minimum a încă unui val de liberalizare. Şi va trebui să fim conştienţi de faptul că acesta, spre deosebire de primele două, va implica şi anumite riscuri. Spun acest lucru reieşind din practica altor ţări, care au parcurs deja căi similare. Experienţa acestor ţări va trebui analizată atent, astfel încât să evităm sau să diminuăm toate riscurile posibile. Dar, altă soluţie pur şi simplu nu vom avea. Dacă, desigur, între timp nu se va întâmpla un miracol şi problema crizei demografice, inclusiv influenţa ei asupra pieţei muncii din Republica Moldova, nu se va soluţiona cumva de la sine.
Viorel Godea, director general al „Lagmar”