Ieri, la Cimișlia, a avut loc deschiderea oficială a primului Centru Comunitar de Sănătate Mintală din Republica Moldova care utilizează metodologia FACT. Crearea acestui centru are loc în cadrul proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, desfășurat în patru raioane-pilot: Cimișlia, Cahul, Orhei și Soroca.
La eveniment a fost viceministrul Sănătății, doamna Valentina Rotaru, dar și reprezentanți autorităților publice locale, directori ai centrelor de sănătate din țară și beneficiari.
Valentina Rotaru, viceministrul sănătății a declarat că „Viziunea de perspectivă a Ministerului Sănătății este de a asigura un sistem de servicii de sănătate mintală flexibil la necesitățile beneficiarilor prin dezvoltarea serviciilor integrate de sănătate mintală la nivel local, unde locul central este ocupat de centrele comunitare, care va face legătura între medicina primară, serviciile spitalicești și serviciile sociale. Dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală va contribui la oferirea intervenţiilor timpurii şi eficiente, la nivel comunitar, ce va permite micșorarea costurilor din sistemul de sănătate şi integrarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală în comunitate.”
Amenajarea centrului a implicat lucrări de reparații, utilarea cu mobilier nou și echipamente electronice moderne. În centru lucrează o echipă formată din doi psihiatri, un psihoterapeut, trei asistente medicale, doi asistenți sociali, un psiholog și un terapeut ocupațional.
Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 milioane de franci elvețieni.
Elena Ivanov