În cadrul proiectului Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova implementat de către MIDR cu suportul financiar al Băncii Mondiale, au fost inițiate procedurile necesare pentru elaborarea Secțiunii specializate „Apă și Sanitație” a Planului Național de Amenajare a Teritoriului. Aceasta înseamnă că va fi stabilit clar cum ajunge apa în fiecare gospodărie: la nivel național, regional și local.
În procesul de construcție a rețelelor de apeduct, există situații în care primăriile nu țin cont de unii factori, cum ar fi distanța de la cea mai apropiată magistrală sau prezența sistemului de canalizare în localitățile vecine.
Această secțiune a Planului va contribui la:
- prioritizarea și elaborarea eficienta a resurselor;
- eficientizarea costurilor atât pentru implementarea proiectelor, cât și pentru întreținerea acestora;
- dezvoltarea infrastructurii în mod coordonat pe întreg teritoriul țării;
- regionalizarea gestionării serviciilor de aprovizionare cu apă, care vor garanta mai mult control și calitate;
- protejarea resurselor de apă împotriva amenințărilor schimbărilor climatice;
- combaterea poluării transfrontaliere;
- creșterea eficienței de utilizare a apei în sectoarele economiei naționale;
- creșterea calității vieții, protecția sănătății cetățenilor prin accesul sigur la apă potabilă de calitate și sanitație îmbunătățită.
Menționăm că, la moment, ministerul este la faza de selectare a companiei de consultanță (https://bit.ly/3RiPJP5), iar până în 2026 vom avea un Plan de Amenajare a Teritoriului complet, care să țină cont de componenta de apă și sanitație și să asigure accesul egal la apă pentru toți cetățenii.