Un laborator inteligent complet tehnologizat a fost deschis în cadrul Centrului Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului de pe lângă Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) din Chișinău. Acesta este dotat cu echipamente de ultimă generație pentru a crea un mediu de învățare dinamic și atractiv pentru studenți. Dotarea laboratorului a fost realizată cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României prin intermediul Shape Robotics România, iar valoarea acesteia constituie peste 77 de mii de euro.
În cadrul evenimentului de lansare a laboratorului, ministrul Dan Perciun a vorbit despre necesitatea noilor tehnologii în instituțiile de învățământ.
„Sunt dejapeste 60 de instituții care au laboratoare ce corespund standardelor europene și ar urma să mai avem încă 60 anul viitor. Este foarte important și cadrele didactice să cunoască cum să utilizeze echipamentele din cadrul laboratoarelor. De aceea, prin cursuri de formare continuă îi vom susține pe cei care sunt astăzi în sistem să le folosească. În acest sens, am aprobat anul acesta și un cadru general de competență digitală pentru cadrele manageriale și cadrele didactice”, a spus ministrul.
Prezent la eveniment, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu a remarcat importanța noului laborator pentru comunitatea educațională din țara noastră.
„Astăzi asistăm la începerea unui nou proiect foarte important pentru mediul educațional din Republica Moldova, proiect implementat de către Guvernul României. Astfel, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se alătură altor șase universități pe care Guvernul României prin Departamentul Relația cu Republica Moldova le-a susținut și le va sprijini în continuare”.
Laboratorul oferă soluții educaționale incluzive hardware și software aliniate la standarde STEAM și este dotat cu echipamente precum: roboți multifuncționali, soluții de realitate virtuală, soluții Audio-Video pentru studiul combinat „blended learning”, imprimante 3D, stilouri 3D, scannere 3D, calculatoare, display interactiv, mobilier ergonomic, instrumente smart care vor facilita procesul de predare-învățare și vor contribui la dezvoltarea competențelor necesare profesiilor viitorului.
Lansarea laboratorului a avut loc în cadrul conferinței „Impactul digitalizării asupra procesului educațional” în cadrul UPSC.