Executivul a modificat Nomenclatorul şi tarifele la serviciile prestate, contra plată, de către Agenţia „Moldsilva” şi Regulamentul cu privire la modul de formare şi direcțiile de utilizare a mijloacelor speciale.
În vederea diminuării populației de mistreți până la limita optimă admisibilă, în zonele de habitat ale acestora și reducerii riscului de răspândire a virusului pestei porcine africane (PPA), la solicitarea Ministerului Mediului, Guvernul a stabilit tariful de 2500 de lei pentru o autorizație ce permite vânarea unui exemplar de mistreț.
„Conform prevederilor de până acum, tariful pentru o autorizație pentru fiecare vânător cu drept de împușcare a fost de 2500 lei, iar vânătoarea la mistreți se realizează la goană de către o echipă de cel puțin cinci vânători cu drept de împușcare. Astfel, costul unei autorizații se ridica la 12500 lei, fapt ce ducea la micșorarea numărului solicitărilor pentru eliberarea autorizațiilor și la ne practicarea vânătorii în fondul forestier – activitate care permite reglarea numerică a acestora și, respectiv, reducerea riscului apariției și răspândirii virusului pestei porcine africane”, a explicat ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.
Pe parcursul anilor 2020-2023, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 44 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), atât la porci domestici, cât și la mistreți. În ultimul an, populația de mistreți a crescut considerabil. Pentru anul 2023 numărul evaluat al acestora este de 2074 de exemplare, depășind numărul optim admisibil de 6 ex/1000 ha suprafață de habitat. Aceasta se datorează faptului că, periodic nu au fost desfășurate activități de vânătoare în fondul forestier – unica activitate care permite reglarea numerică a acestora și menținerea efectivului real în parametrii efectivului optim, astfel diminuând considerabil riscul apariției și transmiterii virusului PPA.