Pe baza datelor furnizate de imagini satelitare, recent, s-a identificat un nou sit arheologic în marginea vestică a moșiei satului Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, informează PROVINCIAL.
Astfel, acest sit arheologic pare să fie prevăzut cu un sistem defensiv de mare întindere. La începutul lunii septembrie 2023, în timpul unei deplasări pentru a prospecta un complex subteran la Calfa, specialiștii Agenției Naționale Arheologice au efectuat o cercetare perieghetică la Gura Bâcului, în zona cu potențial arheologic identificată prin intermediul imaginilor satelitare.
Rezultatele cercetării au relevat că pe malul drept puțin înalt al râului Nistru, la aproximativ 8,5 km spre vest de marginea nord-vestică a satului Gura Bâcului și la 1,5 km spre sud-est de satul Telița, au fost descoperite fragmente ceramice care pot fi atribuite diferitelor epoci istorice: Latene timpuriu (sec. V-III î. Hr.) perioada romană (sec. III d. Hr.) și evul mediu timpuriu (sec. X-XI). De asemenea, pe teren și în imagini aeriene realizate cu ajutorul dronei, mai ales în capatul nord-vestic al sitului, s-a observat valul de pământ și șanțul fortificației.
“Acest sit fortificat are o suprafață mare, aproximativ 350×700 m, o văgăună bifurcată din partea de sud-est împărțind incinta în trei sectoare de dimensiuni diferite. În partea de sud-est a incintei, se poate observa un tumul mic, aplatizat puternic, care probabil este mai vechi decât așezarea fortificată.
Datarea exactă și apartenența culturală a acestui interesant sit arheologic descoperit la Gura Bâcului urmează să fie stabilite în cadrul viitoarelor cercetări arheologice. Totuși, este important de menționat că la aproximativ 8 km spre sud-est de acest sit fortificat se află binecunoscuta cetate de pământ din sec. IX-XI – Calfa I, care are dimensiuni similare și un sistem defensiv complex, format din mai multe șanțuri și valuri de apărare,” spune Agenția Națională Arheologică.