Până la finele anului curent, agenții economici din Republica Moldova, inclusiv cei din sectorul horticol și apicol , vor trebui să se înregistreze în Sistemul Informațional Automatizat Managementul Deșeurilor (SIAMD) și să asigure procesul de colectare, transportare, depozitare și valorificare (inclusiv prin reciclare) a deșeurilor de ambalajele rezultate din produsele plasate pe piață.
Deși noile prevederi legale sunt în vigoare din 1 ianuarie 2023, din peste 2500 de producători ce plasează pe piață produse ambalate, doar 6 la sută s-au înregistrat pe platforma SIAMD și au ales sisteme individuale sau colective de gestionare a deșeurilor din ambalaje. În același timp, unii agenți economici susțin că nu sunt suficient de informați pentru a lua o decizie în acest sens, în timp ce alții recunosc că nu sunt siguri dacă mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) se referă la producători mici și micro.
Pentru a explica responsabilitățile producătorilor de ambalaje, stabilite de noul cadru legislativ, dar și răspunderea contravențională pentru nedeclararea cantităților de deșeuri din ambalaje pentru anul 2023, peste 20 de procesatori, producători, traderi și distribuitori de fructe și legume, dar și apicultori, au fost instruiți recent cum să gestioneze deșeurile din ambalaje și să implementeze mecanismul REP, în cadrul unei instruiri organizate de Proiectul Competitivitate și reziliență Rurală, finanțat de USAID.
„Un distribuitor de fructe cu rulaj de 120 tone de mere, doar în Chișinău, generează timp de un an peste 12 tone de deșeu din lăzi și caserole din carton. În același an, o companie producătoare de miere de albini, care pune pe raft 40,000 borcane, generează circa 23 tone de deșeu din ambalaje de sticlă și încă jumătate de tonă de capace din metal, care ajung la tomberon. Însă doar o parte infimă din aceste deșeuri ajung să fie valorificate prin reciclare, iar majoritatea sunt depozitate la gropile de gunoi din Moldova. Mecanismul REP va schimba acest lucru, fiind un instrument eficient pentru a aplica principilui “Poluatorul Plătește” și promova „Economia Circulară” ”, susține Aurelia Bahnaru, expertă în economia circulară și managementul deșeurilor.
Antreprenorii sunt obligați să se aliniază cerințelor de gestionare a deșeurilor din ambalaje, conform noilor prevederi legale prin asigurarea colectării, transportării și valorificării acestora prin reciclare. În cazul neîndeplinirii acestor obiective, agenții economici vor achita taxa pentru poluarea mediului pentru fiecare tonă de deșeu de ambalaje plasată pe piață.
În cadrul instruirii, reprezentanții a trei sisteme colective de implementare REP – A.O. Reciclare, AP Moldcontrol și Fundația EcoSave, și-au prezentat activitatea și obiectivele, condițiile de aderare și taxele pentru gestionarea deșeurilor din ambalaje.
Potrivit Biroului Național de Statistică, anual, peste 90% din cele 3 milioane de metri cubi de deșeuri generate în Republica Moldova sunt depozitate la gropile de gunoi, în mare parte neautorizate. Potrivit unui studiu recent, doar 3% din plasticul produs și importat în țară este colectat și reciclat.