Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), a realizat o vizită de monitorizare a stadiului lucrărilor la proiectul de construcție a apeductului magistral de interconexiune între râul Prut și s. Măcărești, care va furniza apă potabilă în 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. Acest proiect are ca scop îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin asigurarea accesului la apă potabilă.
Potrivit ADR Centru, până în prezent, lucrările în cadrul proiectului au fost realizate în proporție de 45%. Lungimea totală a apeductului magistral este de 29,8 km, iar construcția a fost finalizată pe o distanță de 29,6 km, pornind de la punctul de traversare Măcărești, Ungheni și ajungând până la Brătuleni, Nisporeni.
Proiectul nu se rezumă doar la construcția apeductului magistral. În cadrul acestuia sunt incluse și lucrări de construcție a 4 stații de pompare, 10 castele și 6 rezervoare de apă. De asemenea, în localitățile Boldurești și Chilișoaia, se vor efectua lucrări de construcție a rețelelor interioare pe o lungime totală de 24,3 km.
Proiectul investițional beneficiază de finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), la care se adaugă contribuția aplicantului. Valoarea totală a proiectului se ridică la 63.863.942,38 MDL. Pentru anul 2023, au fost alocate fonduri în valoare de 11.278.954,24 lei din FNDRL, pentru a susține continuarea lucrărilor în cadrul proiectului.
Acest proiect strategic de dezvoltare regională, intitulat “Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut – s. Măcărești cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni”, reprezintă un efort concentrat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ADR Centru și autorităților locale de a îmbunătăți calitatea vieții comunităților rurale prin furnizarea accesului la servicii esențiale. În finalitate, acest proiect va contribui la creșterea bunăstării și sănătății locuitorilor și la diminuarea incidenței bolilor legate de accesul la apă.