Acum 2 ani, PAS a devenit partidul cu cei mai mulți tineri în Parlament. Astfel, aceasta înseamnă că vocea tinerilor s-a făcut auzită. “Am venit cu o serie de măsuri care să creeze condiții mai bune de studii pentru tineri, să le permită să își dezvolte ideile de afaceri, să-și întemeieze o familie,” spune PAS.
Măsuri pentru dezvoltarea sistemului educațional:
- Am investit 300 de milioane de lei în universitățile și colegiile din țară, cea mai mare investiție făcută până acum în învățământul superior din Moldova.
- Prin programul „Satul European” se renovează la moment 100 de instituții educaționale și 52 de cămine culturale.
- Cu sprijinul Băncii Mondiale, vor fi construite trei licee noi, vor reabilitate 15 școli și 15 grădinițe și vor fi dotate circa 200 de școli.
- 1,5 milioane de lei au fost alocate pentru reparația Academiei de Arte.
- Totodată, anul acesta 33 blocuri sanitare vor fi construite în școlile din țară.
- Am indexat bursele studenților cu 15.9%.
- Am votat Legea învățământului dual, care permite tinerilor din școlile profesionale să învețe și să lucreze în cadrul unei companii, unde să obțină competențe practice, dar și un salariu. În premieră, am introdus învățământul dual și în instituțiile de învățământ superior.
- Am introdus în Codul Educației noțiunea de microcalificări, care va permite organizarea programelor de educație de scurtă durată într-un anumit domeniu mai îngust. Spre exemplu, dacă lucrezi în domeniul IT, poți lua un curs separat pe subiectul Inteligenței Artificiale.
- Am crescut de la 3 până la 5 ani sprijinul oferit tinerilor profesori.
Digitalizarea procesului educațional:
- Diplomele de BAC, Licență și Masterat au devenit digitale (pot fi obținute electronic prin MCabinet)
- Începând cu 1 septembrie, școlile care au posibilitatea nu vor mai fi obligate să mențină catalogul fizic împreună cu cel electronic.
- Începând cu anul 2024, studenții vor putea depune dosarele la universități folosind un portal unic digital.
Măsuri de sprijin pentru tineri:
- Pentru prima dată, din septembrie curent, tinerii vor fi plătiți pentru stagiile de practică în sistemul public.
- Am dublat bursele pentru sportivii de performanță.
Măsuri de sprijin pentru tinerele familii:
- Din 1 martie, femeile care aleg să muncească primesc și salariul și indemnizația de maternitate.
- Tot din acest an, a fost majorată cu 864 de lei indemnizația unică la nașterea copilului, ajungând la aproape 11 mii de lei.
- Peste 63 de mii de familii beneficiază la moment de alocația lunară de 1000 de lei pentru toți copiii cu vârsta sub 2 ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați.
- Concediului de îngrijire a copilului de 3 ani poate fi deja partajat între părinți, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, iar tații vor putea lua concediul paternal fragmentat în părți.
- Familiile care vor avea al doilea copil la o distanță mică față de primul vor putea primi indemnizații mai mari.
- Părinții copiilor mai mici de 3 ani vor putea beneficia de creșe la locul de muncă.
Măsuri de sprijin pentru tinerii care inițiază o afacere:
- Programul „Start pentru Tineri”, care oferă finanțare nerambursabilă de până la 200 de mii de lei.
- A fost lansat și programul guvernamental „373”, menit să sprijine antreprenorii.Prin programul 373, antreprenorii beneficiază de compensația dobânzilor la creditele investiționale.
Marcela Nistor: „Mai avem încă 2 ani în care vom fi puterea tinerilor în acest Parlament. Tinerii noștri au fost lipsiți de un sentiment important – încrederea că pot schimba ceva. Tinerii înseamnă putere și urmează în continuare să promovăm și să consolidăm acest lucru”.
Eugeniu Sinchevici: „În următorii 2 ani, vom lucra și mai activ pentru a face viața tinerilor mai bună. Vă invităm să ne contactați atunci când aveți idei care ar ajuta la îmbunătățirea situației din țară sau dacă doriți să semnalizați probleme sistemice care necesită o atenție sporită. Împreună vom fi generația care va aduce Moldova în Europa”.