Svetlana Racul, primara de Boșcana, a transformat gunoiștile neautorizate în zone verzi
Convingerea că poate schimba imaginea localității sale de baștină, Boșcana din raionul Criuleni, a făcut-o pe Svetlana Racul să intre în politică.
A intrat în competiție cu șapte contracandidați – toți bărbați – care ulterior au devenit consilierii săi, cu care lucrează zi de zi și negociază pentru a ajunge la un consens.
„De la bun început poate își spuneau: cum o femeie o să se descurce, să facă față, că este atât de mult de lucru în sat de făcut și de rezolvat? Dar, atunci când vedeau că lucrurile se schimbă spre bine, ei au început să mă ajute, chiar veneau cu diferite inițiative, pentru că conlucrarea dintre consiliul local și primar este esențială”, relatează Svetlana.
Mai aproape de oameni, mai aproape de impact pentru comunitate
„Ceea spre ce tind prin tot ceea ce fac este să fiu mai aproape de oameni. Aș vrea să văd satul mai viu, aș vrea ca satul să înflorească, să întinerească, tinerii să nu plece, aici să se construiască case noi, să se deschidă afaceri, să crească copiii aici în sat”, spune primara.
La cel de-al doilea mandat, Svetlana crede că a reușit să îi implice pe majoritatea celor 3400 de locuitori în inițiativele sale de a face satul mai curat și mai prosper.
Am găsit-o pe Svetlana la primărie, unde avea acte la semnat și din minut în minut mai intra câte un sătean cu o chestiune de rezolvat, știind că primara e mereu disponibilă pentru a-i ajuta.
O însoțim pe primară, care a lăsat pe ceva timp teancul de documente de care se ocupa, și a mers să inspecteze construcția unui drum până în marginea satului, din resursele administrației publice locale. Și sătenii au contribuit la construcția drumului nu doar cu bani, dar și cu o mână de ajutor, astfel încât ceea ce s-a început să fie dus la bun sfârșit.
„Dacă oamenii se implică, atunci ei altfel tratează bunurile comune”, crede Svetlana.
Primarul, o enciclopedie ambulantă
În 2015, atunci când a preluat mandatul de primară, multitudinea de sarcini în față, de domenii care se intersectau, telefonul care nu mai contenea să sune și e-mailul mereu plin păreau copleșitoare.
Misiunea de primar nu este deloc ușoară, fiindcă trebuie să stăpânească mai multe domenii și să țină frâiele administrației publice locale: „Un bun primar trebuie să cunoască toate domeniile, începând de la drept, domeniul financiar, bugetar, de protecție socială, învățământului, de amenajare a teritoriului”, spune Svetlana.
„Nu am știut toate acestea atunci când am venit în calitate de primar (zâmbește). A trebuit să învăț totul de la zero, să particip la foarte multe instruiri, ca să am posibilitatea să răspund provocărilor și întrebărilor care mă afectau. A trebuit să mă familiarizez cu toată legislația. Da, eu cunoșteam contabilitatea, dar managementul finanțelor publice locale e un domeniu mult mai complex”, și-a amintit ea.
I-a fost de mare ajutor apartenența la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), organizație-umbrelă care susține aleșii locali, inclusiv prin schimb de cunoștințe și informații între localități, instruiri și advocacy pentru a-și face auzite vocile. Svetlana e și membră a Rețelei Femeilor Primare din cadrul CALM.
CALM, partener strategic al PNUD, susține totodată derularea anumitor inițiative și proiecte.
„Pune umărul pentru curățenie”
Una din primele probleme care a devenit acută la preluarea celui de-al doilea mandat în 2019 era salubrizarea. Localitatea nu avea o întreprindere municipală care să se ocupe de evacuarea deșeurilor și nu erau nici autospeciale, la porți nu evacua nimeni gunoiul colectat în saci, iar gunoiștile neautorizate se extindeau.
Svetlana s-a alăturat unei inițiative a femeilor primare „Pune umărul pentru curățenie”, Împreună, au elaborat planuri de acțiuni și au trasat procese pentru crearea de la zero a unui serviciu public de gestionare a deșeurilor, precum și linii directoare pentru a ajuta mai mulți primari să implementeze astfel de inițiative în viitor.
Acum, serviciul are peste 500 de gospodării abonate din cele 1200 din localitate. Deșeurile sunt evacuate din poartă în poartă de întreprinderea municipală și sunt transportate la un depozit autorizat din alt sat. Plasticul este colectat în cele opt tomberoane amplasate la magazine, poștă, primărie etc., apoi este evacuat de o companie autorizată cu care au contract, care duce plasticul la reciclare.
„Toate primarele din acest grup de inițiativă ne-am propus ca să avem sate curate, sate care să-ți fie drag să mergi prin ele, pentru ca să nu poluăm aerul și natura. Toți trebuie să fim abonați la serviciul de gestionare a deșeurilor”, spune primara de Boșcana.
Svetlana ne-a împărtășit cum schimbarea la față a satului Boșcana merge dincolo de eliminarea deșeurilor, implicând activități de îmbunătățire a mediului. Locuitorii acum plantează de zor copaci, pentru ca comunitatea lor să fie mai verde.
„Ne-am pus drept scop să contribuim la obiectivul național de a avea un milion de arbori sădiți până în 2030 și în fiecare toamnă plantăm câte două-trei mii de copaci de diferite soiuri pe pământurile care degradează la noi în localitate, pentru că avem aproximativ 300 de hectare afectate de eroziune”, spune Svetlana Racul.
„La aceste plantări participă și locuitorii, pentru că atunci când muncesc și au grijă de copaci, sunt mai responsabili”, adaugă ea.
Femeie la primărie? Toată lumea are de câștigat
Svetlana Racul a fost întâmpinată cu chiote de bucurie la grădinița din localitate, unde avea stabilită o ședință de lucru cu managera instituției.
„Oamenii au aceleași așteptări de la noi, în calitate de femeie primară sau bărbat primar”, spune Svetlana.
„Egalitatea de gen aduce beneficii atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Să știți că noi promovăm chiar femeile din localitate, le îndemnăm să-și expună părerea, să participe la procesul decizional, să nu aibă frică să candideze în funcție de răspundere. Noi suntem toți egali în localitate. Nu contează că unul este profesor, dar altul lucrează în câmp”, conchide Svetlana.
În Republica Moldova, PNUD lucrează pentru a ajuta țara în a schimba sistemele și structurile de putere care generează inegalitățile de gen și lipsa de putere a femeilor. Un accent deosebit este pus pe promovarea unor măsuri care oferă mai multe oportunități femeilor de participare în procesul de luare a deciziilor, de a fi mai competitive pe piața muncii, de a ocupa poziții de conducere în sectorul privat și de a pleda împotriva violenței în bază de gen.
Cadrul legislativ național pentru egalitatea între femei și bărbați este în conformitate cu angajamentele internaționale. Moldova implementează măsuri de stimulare a participării femeilor în alegeri. În 2016, Legislativul a adoptat introducerea cotei de gen de reprezentare minimă obligatorie a ambelor sexe de 40% pe listele de candidați ale partidelor politice. De asemenea, în 2019 au fost făcute modificări în Codul electoral, care adaugă la cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe în listele de candidați și poziționarea candidaților în liste conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri. Astfel, partidele politice și blocurile electorale participante în alegeri au fost motivate să implice mai multe femei în alegeri.
PNUD a sprijinit egalitatea de gen în alegeri prin campaniile de promovare a drepturilor politice a femeilor în alegeri și monitorizarea implicării femeilor nu doar în calitate de concurente electorale, ci și funcționare și observatoare electorale. Începând cu 2014, PNUD a susținut efectuarea analizelor de gen pentru fiecare scrutin național organizat de atunci, ce a cuprins date privind numărul femeilor și bărbaților implicați în desfășurarea scrutinelor. Mai mult, PNUD a contribuit la prezentarea analizei comparative a componenței Parlamentului și a primăriilor și consiliilor locale și raionale pentru a evidenția evoluția din ultimii ani.
Și, desigur, povestește istoriile femeilor precum Svetlana, care au parcurs un drum lung până a ajunge într-o funcție politică la nivel local.
Chiar dacă 50% din populația Moldovei sunt femei, acestea reprezintă doar 39% din deputați, 21,83% dintre primari, 36,51% dintre consilierii locali și 27,08% din consilierii raionali. În noiembrie 2023, vor avea loc alegeri locale generale.