Astăzi, 6 iulie 2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară activități de prevenire a incendiilor în perioada secerișului.
Activitățile de prevenire sunt desfășurate de angajații IGSU în gospodăriile agricole din toate raioanele țării. Potrivit IGSU, activitățile desfășurate de informare contribuie la minimalizarea incendiilor de proporții, care duc la pagube materiale semnificative.
Specialiștii din cadrul Inspectoratului vin cu recomandări către agricultorii.
Aceștia sunt îndemnați să respecte cu stricteţe cerinţele, normele şi regulile de apărare împotriva incendiilor în perioada secerișului.
Astfel, potrivit specialiștilor la lucrările de recoltare se admite numai tehnica, care a fost supusă testării tehnice și corespunde cerințelor tehnice stabilite. Mai mult, alimentarea tehnicii cu carburanţi şi lubrifianţi se va efectua la punctele de alimentare special amenajate, fiind interzis transportul lichidelor combustibile în vase deschise, precum şi alimentarea în lanuri sau la distanţe mai mici de 100 m de acestea.
Angajații IGSU atrag atenția lucrătorilor sectorului agricol la dotarea obligatorie a combinelor cu inventar necesar și mijloacele primare de intervenție în caz de incendii.
Totodată, este indicată izolarea lanurilor față de drumuri, pădurilor și căilor ferate prin asigurarea masivelor cu fâșii arate. Procesul de recoltare trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lăţimea de minim 6 m şi fâșii arate cu lăţimea de minim 4 m, eliberate de paie şi resturi vegetale.
Pompierii IGSU avertizează că fumatul pe teritoriul gospodăriilor agricole și a lanurilor cu cereale este strict interzise. De asemenea, specialiștii IGSU vor informa lucrătorii, care strâng roada de pe lanuri, despre riscul incendiilor provocate de arderea paielor sau a altor resturi vegetale pe câmp. IGSU avertizează că utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole nu se permite, iar în timpul secerișului orice scânteie poate provoca incendii de proporții cu pagube materiale.
Acțiunile de prevenire a incendiilor în perioada secerișului întreprinse de IGSU se desfășoară anual având drept scop minimalizarea riscurilor și diminuarea cazurilor de incendii pe terenuri agricole.